Başbakan ateş altında

Banka’nın Liberal Parti’ye yaptığı uyarı da Liberaller tarafından gözardı edildi.

Merkez Bankası’nın, Liberal Parti’nin geçen Ekim ayında faiz oranları konusunda kullandığı korkutma kampanyası üzerine, bu partiye uyarı mektubu gönderdiği, bu propagandanın gerçeği yansıtmadığı için sona erdirilmesi gerektiği şeklinde uyardığı ortaya çıktı. Ancak Liberal Parti yetkilileri uyarıyı dikkete almadı.

Liberal Parti, kampanya süresince İşçi Partisi hükümeti iktidara gelirse faiz oranlarının  artacağını ileri sürmüş ve bu propaganda etkili olmuş ve seçmeni korkutmuştu.

Yapılan propaganda da bu iddianın kaynağının Merkez Bankası verileri olduğu da vurgulanmıştı. Bankanın Başkan Yardımcısı Glenn Stevens, o günlerde konuyu Seçim Komisyonu’na bildiridiklerini söyledi. Stevans, bu iddiayı ileri süren Liberal Parti Broşürleri altında adı bulunan kişilere mektup da yazarak broşürlerin dağıtımı durdurmalarını istediğini kaydetti. Stevens, Liberal Parti’ye gönderdiği mektuplara bir yanıt alamadığını söyledi.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı bu açıklamayı yapmadan kısa bir süre önce Başbakan Howard, Melbourne’da bir radyoda yaptığı konuşmada iddianın Merkez Bankası yetkileri tarafından desteklenmediğini ve Bankanın, partisinin propagandasına bir itirazı bulunmadığını söylemişti.

Stevens, Avustralya Seçim Komisyonu’nun, şikayetleri konusunda bir şey yapamayacağı cevabı aldıklarını, Komisyon’un önerisi üzerine de Liberal Parti yetkililerine mektup yazdıklarını kaydetti. Stevens, “Bize yanıt vermediler” dedi.

Lişberal Parti tarafından dağıtılan broşürlerde Merkez Bankası kaynak gösterilerek, “İşçi Partisi Hükümeti altında evinizi elden çıkarmamak için her ay $962.34 ekstra para bulmanız gerekecek” deniliyor.

Adı geçen broşürün Sydney’in güneyindeki seçim bölgelerinde dağıtıldığı kaydediliyor. Broşürlerin altında broşiürün sahibi olarak “W.Meehan” adında biri görünüyor. Liberal Partili W.Meehan, gazetecilerle görüşmeyi reddediyor.

Seçimleri, hükümetin faiz oranları konusunda gerçekleştirdiği korkutma kampanyası nedeniyle kaybettiğine inanan Federal Muhalefet, konu basın tarafından ortaya çıkarılınca ateş püskürdü.

Muhalefet Lideri Kim Beazley, iktidarın seçim vaadi olarak $66 milyar harcadığını, bu harcamanın enflasyon ve dolayısıyla faiz oranları üzerinde baskı yarattığını kaydeden Beazley, Howard’ın faiz oranları konusunda seçimlerden önce gerçekleştirdiği kampanyanın, Merkez Banklası’nın bağımsızlığını istismar ettiğini ileri sürdü. Beazley, “John Howard bütün bunları Avustralya halkına açıklamalı ve kendini temize çıkarmalıdır” dedi.

1103470cookie-checkBaşbakan ateş altında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.