Başbakan ‘fanatikleri’ çağırmadı

Toplantıya, hükümet tarafından seçilen 14 Müslüman lider katıldı. Bazıları, “aşırı” oldukları gerekçesiyle toplantıya davet edilmedi. Howard, aralarında 11 Eylül olayından Usame Bin Laden’in sorumlu olmadığına inandığını söyleyen Melbournelu Şeyh Muhammed Umran’ın da bulunduğu “aşırı” imamları toplantıya devam etmemesini nedenini, “amacım aşırıları marijinalleştirmek” diye açıkladı.

Muhalefet Lideri Kim Beazley ise, Başbakan’ın yalnızca “ılımlı müslümanlarla” değil, daha geniş bir kesimin temsilcileriyle görüşmesi gerektiğini söyledi. Beazley, “Aşırılıkla mücadele etmenin en iyi yolu, aşırılığın etkisi altındaki herkesle görüşmek ve onlara yanlış yolda olduğunu söylemektir. Katılanlara bazı sınırlamalar olabilir, ancak bu anlaşılabilir bir sınırlama olmalıdır. Toplumun geniş kesiminin temsilcileri toplantıya katılmalıdır” diye konuştu.

Beazley ayrıca, Federal Eğitim Bakanı Brendan Nelson’un zirveye katılmamasını eleştirdi.
Islamic Youth Association Eski Başkanı İrfan Yusuf, toplantıya davet edilenlerin çoğunluğunun genç Müslümanlarla hiç bir ilişkisi olmayan kişiler olduğunu, iki kuşak arasındaki iletişimsizliğin gençlerin aşırı uçlara kaymalarına neden olduğunu ileri sürdü.

Yusuf, “Bu zirve Başbakan’ın Müslümanlarla bir araya geleceği tek toplantı olacaksa, ulusal güvenliğe bir katkııs olacağını hiç sanmıyorum” dedi.

Sydney’deki Islamic Friendship Association Sözcüsü Keysar Trad, Başbakan’ın müslüman liderlerle gerçekleştireceği zirvenin “sorunların derinlemesine değil, yüzeysel ele alınması riski taşıdığını” söyledi.

Yeşiller’in Lideri Bob Brown ise, Başbakan’ın zirveye liderleri seçerek davet etmesini “geri tepebilecek bir silah” olarak niteledi ve Müslüman toplumda tansiyonu yükselteceğini ileri sürdü.

FOTOĞRAF: Başbakan John Howard

1113250cookie-checkBaşbakan ‘fanatikleri’ çağırmadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.