Başbakan Ilısu Barajı’nda ısrarlı

Erdoğan, Başbakanlık Yeni Bina’da gerçekleştirilen Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Yüksek Kurulu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada GAP’da sulamanın en hayati yatırım alanı olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

”Bölgedeki 1 milyon 820 bin hektarlık nihai sulama hedefinin 2013 yılına geldiğimizde 1 milyon 60 bin hektarlık kısmının tamamlanması planlanmaktadır. 2009 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 300 bin hektar alan sulamaya açılmıştır. Bölgede arazi toplulaştırma projelerine hız verilmiştir. Enerji alanında iki önemli proje yürütülmektedir. Bu kapsamda yılda 3,8 milyar kilovat/saat elektrik üretimi gerçekleştirilecek olan Ilısu Barajı ve HES Projesi’ne Konsorsiyum tarafından ilave ticari kredi temin edilmiş olup, baraj inşaatına 2010 yılında devam edilecektir.”

UMUT VERİCİ BULUYORUM

Başbakan Erdoğan, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Şanlıurfa’ya taşındığını da hatırlatarak, şunları söyledi:
”Bu saydığım çalışmalar, dikkatinizi çekiyorum, yürütülmekte olan çalışmalardan yalnızca bir kısmıdır. Ben burada sizlere sadece ayrıntılı bir özet sunmaya çalıştım. Açıkçası, bu ayrıntıları ben son derece heyecan verici, umut verici buluyorum. Yapılan tüm bu çalışmalar, ülkemizin tamamı adına, milletimizin tamamı adına gerçekten gurur verici çalışmalardır.
İhmal edilmiş, semtine uğranılmamış ve ‘devlet bizi unuttu denilen bölgeler’ son 7 yıl içerisinde ele alınmış hele hele şu son 2 yılda GAP, DAP ve KOP projeleriyle ilgili olarak atılmış olan adımla bölgeye farklı bir heyecan gelmiştir. ‘GAP’a yapılan yatırımlar azaldı’, ‘GAP’ta kazma vurulmadı’ diyenlere de bu çalışmaları ithaf ediyorum.”

ILISU BARAJI

Erdoğan, şunları kaydetti:

”Her fırsatta ifade ediyorum, terörle mücadele sadece güvenlik tedbirleriyle başarıya ulaşamaz. Bunu yaşayarak gördük. Bölgenin ekonomik, sosyal, hatta psikolojik sorunlarına yoğunlaşmak gerekiyor. Bölgenin geri kalmışlığını, ihmalini telafi etmek gerekiyor. İşte bu projeler, ekonomik, sosyal ve psikolojik anlamda bölgelerimizin manzarasını değiştiriyor ve bölge insanına, yaşama daha sıkı sarılma, geleceğe umutla bakma, devletine güvenme zeminini tesis ediyor.
Örneğin, ben sadece Ilısu Barajı ile ilgili çalışmaların maket üzerindeki durumunu gördüğüm zaman, şu anda sanki bitmiş o heyecanı yaşar gibi oldum ve bittiği zaman Ilısu’nun, Hasankeyf’in ne hale geleceğini keyiflenerek oradan izledim. İnanıyorum ki o bölgeye o bambaşka bir hayat kazandıracaktır.

GEREKİRSE BERABER ATLAYIP GİDECEĞİZ

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun bu konuda çarşamba günü açıklama yapacağını belirtmesi üzerine, Başbakan Erdoğan, ”Neyse geciktin ben seni bu konuda geçtim şu anda…” dedi.

Erdoğan, gözelerle ilgili her hangi bir şeyin olmadığını belirterek, şunları söyledi:

”Hatta bakanıma da söyledim. Gerekirse beraber atlayıp oraya gideceğiz ve sadece proje üzerinde değil, yerinde de bunları basın mensuplarına bunları göstereceğiz. Gözelerle ilgili herhangi bir şey yok ama gözeler 12 kilometre yukarda kalıyor ve daha aşağıdan itibaren barajların yapılması söz konusu. Zaten o gözelerin olduğu adeta park yada orada gelip gezintilerin yapıldığı bölgele bu ayrı bir güzellikte katacaktır ama gözelere asla yakından uzaktan alakası yoktur.”

KIRILGAN EKONOMİ POLİTİKALARI UÇURUMU OLUŞTURDU

”Türkiye’de uzun yıllar hüküm sürmüş olan istikrarsız ve kırılgan ekonomi politikaları bölgeler arasında gelişmişlik bakımından adeta bir uçurumun oluşmasına neden oldu” diyen Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

”Biz, Hükümet olarak, yedi bölgenin, 72,5 milyonun hükümeti olduk, 780 bin kilometre kareyi bir ve bütün gördük ve Türkiye’yi tamamıyla kucaklayan bir hizmet anlayışı sergiledik. 2002 sonundan itibaren uyguladığımız doğru makroekonomik politikalar sayesinde ekonomimiz büyüdü, kamu gelirlerimiz arttı. Faiz yükümüzün hafiflemesi neticesinde kamu yatırımlarına ayırdığımız kaynakları da artırma fırsatı bulduk.

Şuraya da dikkatlerinizi çekmek isterim, kamu yatırımlarımızın ortalama tamamlanma süresi 2001 yılında 9,4 yıl iken, bu süreyi 2010 yılında 4,6 yıla kadar düşürdük. Yarı yarıya inmiş vaziyette. Yani bir okulun, bir hastanenin, adalet sarayının, bir yolun temeli atılıyor, ortalama 9,4 yılda tamamlanabiliyordu. Şu anda ortalama 4,6 yılda biz bu hizmetleri tamamlıyor, hizmete açıyoruz.”

13 YIL SONRA BAŞBAKAN DÜZEYİNDE TOPLANDI

Başbakanlık Yeni Bina’da düzenlenen GAP Yüksek Kurulu toplantısına, Başbakan Erdoğan başkanlık yaptı. Toplantıya, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, DPT Müsteşarı Kemal Madenoğlu, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı ile üst düzey bürokratlar katıldı.

GAP Yüksek Kurulu Toplantısı’na 1998 yılında dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz başkanlık yapmıştı. O tarihten sonra GAP Yüksek Kurulu ilk kez Başbakan düzeyinde toplandı.

1233790cookie-checkBaşbakan Ilısu Barajı’nda ısrarlı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.