“Başbakan oyun oynuyormuş”

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Anayasa değişikliği çalışmalarında bir uzlaşma arayışından vazgeçtiği izlenimini aldığını belirterek, ”Anlaşılıyor ki ‘Bunu değerlendirebiliriz’ derken bu konuda samimi değilmiş” dedi.

Bunu üzüntüyle karşıladıklarını söyleyen Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Anlaşılıyor ki ‘Bunu değerlendirebiliriz’ derken bu konuda samimi değilmiş. Bir değerlendirme, iyi niyetli bir uzlaşma arayışına gerek olmadığını ifade ediyor. Yapacak bir şey yok. Biz görevimizi yaptık. Elimizden geleni yerine getirdik. Bunun gerçekleşmemesinin sorumluluğu hiçbir şekilde bize ait değildir. Tamamen bizim dışımızdadır. Eğer Sayın Başbakan bugün geldiğinde olumlu bir değerlendirme yapmış olsaydı, iş birliğini derhal gerçekleştirir ve parlamentoda Anayasa’yı değiştirme konusunda çok önemli bir adımı birlikte atabilirdik. Eğer bugün bu olmuyor ise bu tamamen Başbakan’ın tercihinin, anlayışının, siyasetinin sonucudur. Bu açık ve net bir biçimde ortaya çıkmıştır.”
Kendileri açısından değişen bir şey olmadığını, hala aynı noktada olduklarını vurgulayan Baykal, ”Yarın iş birliğine açık olduğunu söylerse Başbakan, yine derhal gerekeni yaparız. Bahane aramıyoruz, çamura yatmıyoruz, ipe un sermiyoruz. Bunu yapanlar bizim dışımızdakilerdir. AKP bir oyun oynamıştır ama bu oyunda hemen gereği yerine getirilmiştir, resmi görülmüştür, öyle yapalım denilmiştir ve masadan Sayın Başbakan kaçmıştır” şeklinde konuştu.

Baykal, ”bundan sonra nasıl hareket edeceklerinin” sorulması üzerine, parlamentoda görevlerini yapacaklarını söyledi.

Baykal, ”Şikayetlerimizi söyleyeceğiz, kamuoyuna anlatacağız. AKP’nin uzlaşmaz tavrını, bu konuyu böyle bir siyasi gerginlik haline getirme anlayışında olduğunu, konunun esasını çözme peşinde olmadığını, üzüm yeme peşinde değil bekçiyle kavga etme arayışı içinde olduğunu anlatacağız parlamentoda. Sonra konu referanduma gelirse gereğini yapacağız” şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin, ”Uzlaşma girişiminde böyle bir tavır bekliyor muydunuz Başbakan’dan?” sorusuna da Baykal, şu yanıtı verdi:

”Hayır, hayır. Ben ciddiye almıştım. Daha önce de söyledim, çünkü akıl için yol bir. Türkiye için yararlı bir öneri bizimki. Bunu Başbakan da değerlendirdi diye düşündüm. Çünkü giderken ‘bakarız’ dedi. Kızgınlığını ifade etti ama ‘gereğini yerine getiririz’ dedi. Oradan umutlandık. Bize işte yok Şark kurnazlığı falan diye bağırdı, çağırdı. Boş laflar. Hiç alakası yok. Ne kurnazlığı, biz samimiyet peşindeyiz ama o ‘bakacağız’ dedi. ‘Eğer yasal engel yoksa değerlendiririz’ dedi. Biz de ‘aradığımız buydu’ dedik. Sen kavganı sürdür ama gereğini yap. Yapar diye belki umut ettik, ciddiye aldık. Biz bir an tereddüt etmeden bu kararlılığımızı sürdürdük. Geldiğimiz noktada görüyoruz ki Başbakan oyun oynuyormuş, bu ortaya çıktı. Bu bir samimiyet denemesidir, samimiyet sınavıdır. Bu sınavda Başbakan sınıfta kaldı.”

Bir gazetecinin, ”Başbakan’ın tavrını neye bağlıyorsunuz?” sorusuna karşılık da Baykal, ”Bilemem. Mizaç olabilir, siyaset tarzı olabilir, gerilim politikası olabilir. Bilemem, o onun bileceği iştir. Gerçek budur” şeklinde konuştu.

[ Geri ]

1240350cookie-check“Başbakan oyun oynuyormuş”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.