Başbakan Tekel işçilerine ‘rest’ çekti

Başbakan Erdoğan, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Tevrul Kavlak’ı Başbakanlık Yeni Bina’da kabul etti.

Kumlu, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan’a Tekel işçileriyle ilgili sıkıntıları tekrar anlattıklarını söyledi.

İşçilerin bir an önce evlerine dönmelerini sağlamak istediklerini ilettiklerini belirten Kumlu, başından beri Tekel işçilerinin işçi statüsünde başka kamu kurumlarına geçirilmesini talep ettiklerini anımsattı.
Başbakan Erdoğan’ın işçilerin eylemi sürdürmelerini kendilerinin de istemediğini ifade ettiğini belirten Kumlu, şöyle devam etti:

”Bununla ilgili Başbakan, ‘yapabileceğimiz tüm imkanları kullanarak zaten 4/C 4/C’likten çıktı, ücretlerini iyileştirdik, süresini uzattık, kıdem tazminatını verdik, yeni haklar getirdik’ dedi. Bunun dışında hükümet olarak yapacakları bir şey olmadığını ifade etti. Durum bu.”

Gazetecilerin soruları üzerine, yapılan iyileştirmelerle 4/C’nin gerçekten 4/C’likten çıktığını ancak kendilerinin başından beri işçi statüsü konusunda ısrarcı olduklarını, sıkıntının da bundan kaynaklandığını belirten Kumlu, ”Sayın Başbakan, şu anda bununla ilgili yapılabilecek başka bir şeyin olmadığını ifade ettiler” dedi.

Kumlu, bundan sonra ne olacağının sorulması üzerine ”Oturup değerlendireceğiz” diye konuştu. Açlık grevine devam eden işçiler bulunduğunu anımsatan Kumlu, yeni bir değerlendirme yapacaklarını bildirdi.

Mustafa Kumlu, ”Sayın Başbakan ‘bu arkadaşları bu soğukta, karda kışta gönderin’ diyor. ‘Ayın sonuna kadar bunlar 4/C’ye müracaat etsinler’ diyor” dedi.

YAZICI: TAVSİYEMİZ BİRAN ÖNCE 4/C’YE BAŞVURMALARI

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Tekel işçilerinin durumuyla ilgili olarak ”Arkadaşlarımıza tavsiyemiz bu karda, kışta, soğukta daha fazla eylem ortaya koymadan, haklarını kullanmak suretiyle daha iyi çalışabilecekleri yerlerde atanmak için biran önce başvuruda bulunmalarıdır” dedi.

Devlet Bakanı Yazıcı, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun Tekel işçilerinin sorunlarıyla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık Yeni Bina’da yaptığı görüşmenin sona ermesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Yazıcı, Türk-İş’in talebi üzerine Başbakan Erdoğan ile yapılan görüşmeye kendisinin de katıldığını söyledi.
Görüşmede Tekel işçilerinin iyileştirmelerin dikkate alınması suretiyle yasada öngörülen 30 günlük süre içerisinde başvurmalarının kendi yararlarına olduğunun altının çizildiğini belirten Yazıcı, bugüne kadar 4/C’den yararlanmak üzere 740 dolayında işçinin başvuruda bulunduğunu kaydetti.

Başvuranların 400’ünü kamu kuruluşlarına yerleştirdiklerini ifade eden Yazıcı, şöyle devam etti:

”Halen ikamet ettikleri yerlerdeki kamu kuruluşlarına, imkan olmaması halinde civar illerdeki kamu kuruluşlarına yerleştirilmelerini sağlıyoruz. Dolayısıyla 4/C’de yaptığımız değişiklik, aşağı yukarı daha önce çalışmayı arzu ettikleri 4/B’ye çok yaklaşmış durumda. Sadece 4/C ile 4/B arasında B ile C arasındaki fark kadar bir fark var. Dolayısıyla arkadaşlarımıza tavsiyemiz bu karda, kışta, soğukta daha fazla eylem ortaya koymadan biran önce haklarını kullanmak suretiyle daha iyi çalışabilecekleri yerlerde atanmak için biran önce başvuruda bulunmalarıdır. Bunun altı çizildi.”

Hükümetin dinamik bir hükümet olduğunu ifade eden Yazıcı, ”Ülkenin imkanlarını şartlara göre her zaman değerlendiriyor. Bu süreç inşallah daha fazla işçilerimiz üzülmeden ve tabii ki bizleri de daha fazla üzmeden sağlıklı bir şekilde sona erer” diye konuştu.

SANIRIM EYLEM DEVAM ETMEZ

Bir gazetecinin ”Eylem devam ederse hükümetin tavrı ne olacak?” sorusu üzerine Yazıcı, ”İnşallah etmez. Ederse diye varsayımlar üzerinden şimdiden bir şey söylemem mümkün değil. Sanırım eylem devam etmez” yanıtını verdi.
Yazıcı, ”Arkadaşlarımız da bütün bu olup bitenleri, yapılan iyileştirmeleri, herhalde serin kanlı bir şekilde bir kez daha, ama tamamen özgürce, etki-tepki altında kalmadan, özgürce öncelikle kendi ailelerini, ülkenin şartlarını, kendilerine verileni ve hükümetin onlara bu şefkatli yaklaşımını dikkate almak suretiyle bir kez daha değerlendirmeleri halinde sanırım kendileri için daha yararlı olan pozisyonların oluşmasına yol açacak duruma geleceklerdir” diye konuştu.
”Eylemin biteceğin dair umudunuz var mı?” sorusunu Yazıcı, şöyle yanıtladı:

”Ben bu ülkede ‘bu eylem bitmesin’ diye arzu eden hiç kimsenin olduğunu sanmıyorum. İşçilerimiz de bu eylemin bitmesini istiyordu. İşçiler de dahil bu eylemin bitmesini arzu ediyor. Hiç kimse karda, kışta, ortada eylem yaparak çoluğundan, çocuğundan, evinden uzak kalmayı arzu eder mi? Ama bir bilgilenme eksikliği olduğu da inancındayım. Bilgi kirliliği olduğu inancındayım. Ne verildi, ne getirildi, ne götürüldü bunları bir kez daha muhasebe etmeleri halinde hem kendilerini, hem bizleri rahatsız eden bu eyleme son verecekleri inancındayım.”

TÜRKEL: BU MÜCADELE BİTMEYECEK

Tek-Gıda İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, Tekel işçilerinin eylemiyle ilgili olarak, ”Bu mücadele bitmeyecek, sonuç alınana kadar sürdürülecektir” dedi.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmenin ardından Türkel, TÜRK-İŞ Genel Merkezi önünde işçilere hitaben bir konuşma yaptı.

Türkel, 4/C uygulamasını bu zamana kadar asla kabul etmediklerini, bundan sonra da asla kabul etmeyeceklerini söyledi.
4/C’ye geçen işçileri ”hain” ilan etmeyeceklerini ifade eden Türkel, ”Bu mücadele bitmeyecek. Sonuç alınana kadar sürdürülecektir” dedi.

Tekel işçilerinin mücadelesini örgüt disiplini içinde yayma gücünü sonuna kadar kullanacaklarını kaydeden Türkel, yarın diğer konfederasyonların başkanları ile bir araya gelerek bundan sonra izleyecekleri yola karar vereceklerini bildirdi.
Bundan sonra eylemlerini, bu zamana kadar yaptıklarından daha ileri götüreceklerini savunan Türkel, toplumun diğer kesimlerine de eyleme destek verme çağrısında bulundu.

Türkel, açlık grevine de değinerek, eylemi sürdüren işçilerin açlık grevini sonlandırmalarını beklediklerini sözlerine ekledi.

İLGİLİ YAZI:
Tekel işçisinin talebi ve verilen

1233850cookie-checkBaşbakan Tekel işçilerine ‘rest’ çekti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.