Başbakan yardımcısı ‘idam edildi’ mi?

Güney Kore haber ajansı Yonhap, Choe’nin ‘Kuzey Kore lideri Kim’in ormancılık politikalarından duyduğu rahatsızlığı dile getirmesi üzerine idam edildiğini’ öne sürmüştü.

Yonhap haber ajansı, Kim Jong-un liderliğinde 70’e yakın liderin öldürüldüğünü aktardı.

BBC, bu iddiaları bağımsız kaynaklar tarafından doğrulatamıyor. Kuzey Kore de Güney Kore’nin idamlara ilişkin haberlerini nadir teyit ediyor.

Ormancılık polikaları Kuzey Kore’nin gündemini bir süredir meşgul ediyor.

Ülke, tarihinin en kötü kuraklık dönemini yaşıyor. Ülkedeki çeltik tarlalarının üçte birinin kuruduğu bildiriliyor.

Radio Free Asia’nın haberine göre ülke geçen yıl kapsamlı bir ‘yeşillendirme programı’ başlattı. Bu program çerçevesinde de her bir vilayetin ormancılık birimlerine yetki tanındı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Şubat ayındaki konuşmasında “Ülkenin ormanları bir dönüm noktasında, ya tamamen yok olacaklar ya da yeniden canlandırılacaklar” demişti.

Kim Jong-un, sellerin neden olduğu sorunlara karşı yetkililerin selleri önlemek yerine daha çok ağaç dikilmesi yönündeki önerilerini eleştirmişti.

‘En son Aralık’ta görüldü’

Güney Kore Birleşme Bakanlığı, ormancılık politikalarına karşı çıktığı için idam edildiği öne sürülen Choe,’nin en son Aralık ayında görüldüğünü duyurdu.

Bakanlık, “Choe’nin durumuna ilişkin gelişmeleri yakından takip ettiklerini” belirtti.

Kuzey Kore hakkında çıkan haberleri ilk duyuran haber ajanslarından olan Yonhap, Choe’nin idam edildiğine ilişkin iddiaların ayrıntıları paylaştı.

Habere göre Choe Yong-gon iskan ve yapıdan sorumlu bakan yardımcısı görevini üstlendi ve 2000’li yılların ortasında ticari görüşmelerde Kuzey Kore’yi Seul’da temsil etti.

Choe, geçen yıl Haziran ayında başbakan yardımcılığı görevine atandı. Bazı uzmanlar, Choe’nin atanmasını “Pyongyang’ın Güney Kore’yle yakın ilişkiler kurmak istediğinin işareti” olarak yorumladı.

Güney Kore istihbarat birimi, yılın ilk dört ayında Kim Jong-un’un 15 yetkilinin idamı için talimat verdiğini söyledi.

Hakkında idam kararı verilenler arasında, ormancılık politikalarından şikayetçi olan bir yetkilinin bulunduğu belirtildi fakat o yetkilinin Choe Yong-gon olup olmadığı hakkında net bir açıklama yapılmadı.

Güney Kore istihbaratı, Mayıs ayında da Kuzey Kore Savunma Bakanı Hyon Yong-chol’un, Kuzey Kore liderine sadakatsizlik yaptığı suçlamasıyla kurşuna dizilerek idam edildiğini duyurmuştu.

BBC TÜRKÇE

1460980cookie-checkBaşbakan yardımcısı ‘idam edildi’ mi?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.