‘Başbakan’ın tazminatı özgürlüge karşı’


Başbakan Tayyip Erdoğan karikatürlerine karşı açtığı manevi tazminat davaları çizerler arasındaki dayanışmayı artırdı…


Başbakan Tayyip Erdoğan önce Sefer Selvi’ye sonra da Musa Kart’ın karikatürlerine karşı manevi tazminat davası açmıştı. Penguen Dergisi de 127. sayısı için karikatürist Musa Kart’ın karikatürüne açılan davayı protesto etmek ve özgürlüklerini savunmak amacıyla çizerleriyle ortaklaşa bir kapak hazırlamıştı. Erdoğan karikatürdeki hoşgörüsüzlüğünü sürdürerek bu kez de Penguen dergisine 40 bin YTL’lik manevi tazminat davası açmakla gecikmedi.


Karikatüristler Geleneksel 1 Nisan Mizah ve Karikatür Gecesi öncesinde “Penguen Dergisi Karikatür Davası” basın toplantısında biraraya gelerek meslek dayanışması gösterdiler.



TAZMİNAT ÖZGÜRLÜĞE KARŞI


Taksim Hill Otel’de yapılan toplantıda konuşan çizerler, çizgilerinin başbakana hakareti içermediğini söyleyerek düşünce özgürlüğünün kısıtlanması ve mizah becerilerinin sınırlandırılmasına karşı olduklarını dile getirdiler.


Bir mizah eğlencesinde geçen toplantı da Başbakan’ın yasakcı tavrıyla, tam tersine topluma karikatürü hatırlattığı ve dergi satışında patlama yaşandığı konuşuldu.


Karikatüristler Basın Toplantısı’nda şunları söyledi:


– Gani Müjde: Bir başbakan mizahtan anlamak zorunda değildir ancak, onun danışmanları anlamak zorundalar.
– Metin Üstündağ: Bizim yayınladağımız bütün mizah dergilerin isimleri hayvanlardan oluştular. Mesela: Öküz, Hayvan, Penguen gibi.
– Bedri Koraman: Uzun yıllar siyasileri çizdiğim için deneyimliyim.
– Ferit Öngören: Bu gidişata göre karikatür çizerleri Yeni Cami önünde mendil açmak zorunda kalacaklardır.
– Selçuk Erdem: Toplam 40 milyarlık davada bir karikatürden 5 milyar isteniyor. Biz karikatürden bu kadar kazanamıyoruz.
– Metin Peker: Karikatürcüler Derneği karikatürcülerin yanında olacaktır.
– Bahadır Baruter: Düşünce özgürlüğümüzün, mizah becerilerimizin sınırlandırılmasını istemiyoruz.


MUSA KART’A CESARET ÖDÜLÜ


Bu arada Musa Kart için sevindirici bir haberi CRN -Cartoonist Rights Network Türkiye Sorumlusu karikatür çizeri İsmail Kar’dan aldı. Merkezi Romanya’da olan Karikatürcü Hakları Örgütü Musa Kart’a cesaret ödülü verdi. Musa ödülünü Haziran ayında ABD-California’da törenle alacak.


Karikatürcüler Derneği, Musa Kart’nın 28 Mart Salı günü Eskişehirde başlayacak tazminat davasında sanatçıyı desteklemek amacıyla karikatüristleri götürmek için bir otobüs kaldıracağı açıklandı.


KAMİL YAVUZ’UN İLGİLİ KÖŞE YAZILARI:


– AKP’nin karikatürsüzlüğü


– Vakit çizerine geçmiş olsun ama…

678060cookie-check‘Başbakan’ın tazminatı özgürlüge karşı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.