Başbakan’ın yalan söylemesine tepki

Budapeşte’deki Macar devlet televizyonunun önünde dün gece toplanarak televizyon binasına giren ve binanın önündeki araçları ateşe veren göstericilerin televizyon binasında çalışanları rehin aldığı da belirtildi.

Binadaki az sayıda polisin göstericilere engel olamadığı bildirilirken, olay yerine gelen takviye polis güçlerinin göstericilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etmesiyle çıkan çatışmalarda yaralananlardan 102’sinin polis olduğu kaydedildi. Yaralılardan bazılarının durumunun ciddi olduğu belirtildi.

Olaylarda 7 kişinin de gözaltına alındığı ifade edildi.Bu arada başbakanın, son dört yıldan bu yana hükümetin en ufak bir yararlı çalışma yapmadığını, seçimden önceki kampanyalarda söylediği gibi ekonominin çok iyi olmadığını, hatta çökmekte olduğunu söylediği ses kayıtlarının ortaya çıkmasından sonra muhalefet partileri, başbakanın ve hükümetin bir an önce istifa etmesi gerektiğini bildirdi.

Muhalefet partileri, istifaların olmaması halinde protesto eylemlerini ülke geneline yayacağını belirtti.

Macaristan Emniyet Genel Müdürlüğü sözcüsü Laszlo Garamvölgyi ise yaptığı açıklamada, gösterilerin bu boyuta geleceğini tahmin edemediklerini, bu nedenle yeterli tedbirleri alamadıklarını söyledi.

BAŞBAKAN KENDİNİ SAVUNDU

Gyurcsany, ses kayıtlarının ortaya çıkmasından sonra, sözlerinin arkasında olduğunu, partisine ve koalisyon ortaklarına gerçeği söylemesinin suç olmadığını ve istifayı düşünmediğini söyledi.

Bu arada polis teşkilatının bağlı olduğu Adalet Bakanı Jozsef Petretei’nin, şiddet olayları nedeniyle başbakana istifasını sunduğu, ancak istifasının kabul edilmediği bildirildi.

Macaristan Cumhurbaşkanı Laszlo Solyom da olaylar nedeniyle çok üzgün olduğunu belirterek, halkı sakin olmaya çağırdı.

FOTOĞRAF: Macaristan Başbakanı Ferenc Gyurcsany

 

 

1136980cookie-checkBaşbakan’ın yalan söylemesine tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.