Başıboşluğa da sansüre de hayır!

Bu kişiler hükümete bağlı olarak çalışıyor ve ülke çıkışıl web sayfalarını denetliyor. Filtreleme teknolojilerini en yoğun şekilde kullandıkları için çok da fazla yorulmuyorlar. Daha önce Yahoo ve Google Çin’le olan anlaşmaları gereği ülkedeki tabulara uyacaklarına ve bazı kavramları bloke edeceklerine söz vermişti. “Para için herşeyi yaparım” mantalitesinde olaya yaklaşan son kurum ise Microsoft oldu. MSN Çin 2005 Mayıs’ında kullanıma açıldı ancak bizdekine çok benzemiyor. Öyle, görüşlerinizi özgürce paylaşabileceğiniz bir platform falan beklemeyin.


Çine sunulan yazım paketinden “özgürlük” ve “demokrasi” kelimeleri özenle çıkarılmış. MSN’in  Çin versiyonunda birçok kelime ve tanım kullanılamaz durumda. İnsan Hakları, Tibet, Dalai, Lama terorizm, katliam, tiananmen, Falun Gong, kapitalizm, sosyalizm ve gösteri kelimeleri bunlardan birkaçı.


Bunları kullandığınızda, ekrana hemen uyarı mesajı geliyor, sonra ise ekran tamamen karanlığa bürünüyor. Şimdiye kadar 54 kişinin hapse atıldığı söyleniyor, bu yasağa uymadığı için.


Microsoft’un devlet destekli Şangay Yatırım şirketiyle ortak yürüttüğü bu çalışmada, 100 milyon internet kullanıcısının etkisi çok büyük. Çünkü bu rakam en çok internet kullanıcısı açısından Çin’i Amerika’dan sonra ikinci sıraya getiriyor. Hal böyle olunca da, Microsoft Çin ne derse yapıyor. Yasalara seve seve uyuyor. Çin Hükümeti de ticaret ve eğitim alanlarıyla sınırlı olduğu sürece internet kullanımına son derece destek veriyor. Bill Gates’in Çin liderlerine övgüler yağdırmasının altında ise tabii ki ekonomik kaygılar yatıyor.
Türkiye’deki duruma bakınca, tam bir başıboşluk hakim. Tabii ki, internet polisleri devreye girsin, herşey yasaklansın, kimse nefes alamasın vb. cümleler kurmak akla da ters, mantığa da ters. Ama şimdiki kadar özgürlük de biraz fazla sanki. Çünkü; birçok çete faaliyetlerini internet üzerinden sürdürüyor. Elini kolunu sallaya sallaya faaliyetlerini sürdürüyor. Vergi kaçırma derseniz diz boyu. İletişimdeki sınırsızlık nedeniyle, abuk subuk binlerce olay meydana geliyor. Hal böyle olunca da, internet denilince akla hep yanlış işler geliyor. Çünkü; denetimsizliğin ve düzensizliğin olduğu yerde bu tarz fiillerin işlenmesi de kaçınılmaz bir hal alıyor.


Yasadışı ilan edilen örgütler yazılı basında bulamadıkları özgürlük ortamını internette sürdürebiliyorlar.  Aynı şekilde internet üzerinden gerçekleştirilen ticari faaliyetlerle ilgili de denetime ihtiyaç duyulmuyor. Çocuk pornosu başta olmak üzere rezilliğin binbir türlüsü internet ortamında gerçekleşiyor…


Internette denetimsizlik ve internet hukukunun henüz sağlam zeminlere oturmamış olması nedeniyle, sanal alem üçkağıtçının da, dolandırıcının da ana memleketi olarak faaliyetini sürdürmeye devam ediyor.


Ne Çin gibi sıkı yönetim ve denetimler nedeniyle insanların özgürlüğü kısıtlansın, ne de bizim ülkemiz gibi başıboşluk hakim olsun. Ülkemizdeki kurallar ve kanunlar neyse, aynı şekilde internette de uygulansın. Yoksa; internet dolandırıcılıklarına sadece seyirci olur, bu fiili gerçekleştirenler ise hayatını kendince mutlu şekilde devam ettiren kişiler olarak yaşamaya devam ederler.


Saygılarımla
Hakan TOPUZOĞLU
www.hakantopuzoglu.com


Not: Çin Devletinde internet ile ilgili yasaklara ilişkin bilgiler, Aslı Tunç adlı yazarın Microsoft’tan Çin’e Sansür Desteği isimli yazısından alınmıştır. Kendisine teşekkür ediyoruz.

681860cookie-checkBaşıboşluğa da sansüre de hayır!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.