Baharda daha güzel anlaşılacakmış!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Konya Büyükşehir Belediyesi’nden Yerköprü Şelalesi’ndeki tepki çeken düzenlemeyle ilgili açıklama geldi: “Yapılan çalışmalar bahar mevsiminde daha güzel anlaşılacak…”

Konya’nın Hadim ilçesine bağlı Çatalpınar Mahallesi sınırlarında bulunan Doğal Sit Alanı niteliğindeki Yerköprü Şelalesi’nde yapılan çevre düzenlemesi projesiyle ilgili haberimizin ardından bir açıklama yapan Konya Büyükşehir Belediyesi, yapılan çalışmaların bahar mevsiminde daha güzel anlaşılacağı görüşünü savundu. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da onayı ile uygulamaya koyduğu projeyle ilgili yöre halkının tepkilerine de yer verdiğimiz haberimizin algı yaratmayı amaçladığı öne sürülen açıklamada, “Yapılan çalışmaların bahar mevsiminde daha güzel anlaşılacağını tekrar hatırlatıyor; açı farklılığı ve mevsimsel farklılıkla çekilen fotoğraflarla yanılgı oluşturulmaya çalışanları ve tüm doğaseverleri Hadim Yerköprü Şelalesi’ne davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Konya’nın Hadim ilçesine bağlı Çiftepınar köyü sınırlarında bulunan Doğal Sit Alanı niteliğindeki Yerköprü Şelalesi, daha çok turist çekmek uğruna yapılan çevre düzenlemesiyle tüm doğallığını yitirdi. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve 20 milyon liraya mal olacağı öne sürülen projeye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da destek verirken ortaya çıkan sonuç yöre halkının tepkisini çekmişti.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: ‘ÇALIŞMALAR KURUL İZNİYLE YÜRÜTÜLÜYOR’

Konuyla ilgili haberimizin ardından Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, “Sit alanı olan bölgeyi turizme kazandırmak, daha fazla ziyaretçinin ulaşabilmesini ve ziyaretçi güvenliğini sağlayabilmek amacıyla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu izniyle (26.10.2015 tarih ve 11969 sayılı oluru) çevre düzenleme çalışması yürütmekteyiz. Önemli bir turizm ve mesire alanı olan Yerköprü Şelalesi’nin çevre düzenleme çalışmalarında tek bir ağaç bile kesilmemiştir” denildi.  

‘PROJE TAMAMLANINCA ORTAYA FARKLI BİR GÜZELLİK ÇIKACAK’

Doğal alanın korunmasıyla ilgili olarak hassasiyet gözetildiği savunulan açıklamada, proje kapsamında 350 adet yapraklı, 50 adet ibreli, 750 adet çalı, 1.165 adet çok yıllık çiçek, 1.550 adet de yer örtücü ve sarıcı bitki dikimiyle ilgili çalışmaların sürdürüldüğü belirtilerek, “Çalışmaları devam eden proje kapsamında bölgenin coğrafi dokusuna, şelaleye ve şelaleyi besleyen akarsu kaynaklarına müdahale edilmemiş, doğal bitki örtüsü korunmuştur. Milyonlarca fidanı toprakla buluşturan, 31 ilçede yüzlerce ecdat yadigarı eseri restore ederek gelecek nesillere ulaşmasına katkı sağlayan bir belediye olarak yaptığımız her çalışmada tarihi ve doğal dokunun korunması önceliğimizdir. Yerköprü Şelalesi ve çevresi peyzaj düzenleme işi de bu bakış açısıyla sürdürülmektedir. Proje tamamlandığında ortaya ülke turizmine katkı sağlayacak farklı bir güzellik çıkacaktır” ifadelerine yer verildi.

‘HABERLER ART NİYETLİ VE ALGIYA YÖNELİK’

Uygulanan projeyle şelaledeki doğal dokunun bozulduğu ve alanın yapılaştığı yönündeki eleştirileri gündeme getiren haberlerin art niyetli ve algıya yönelik olduğu ileri sürülen Konya Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasında şöyle denildi: “Bahar aylarında, doğanın yemyeşil olduğu dönemde çekilen fotoğraflarla, farklı bir açıdan çekilmiş, şelalelin kısmen göründüğü fotoğraflar yan yana getirilerek algı yapmak yerine; aynı açıdan bahar aylarında ve bugün çekilen fotoğraflarla karşılaştırma yapmak daha doğru olacaktır. Her ne kadar, mevsim şartları gereği ağaçların yaprakları dökülse, doğa solgun olsa bile, aynı açıdan bugün çekilen fotoğraflarda şelalenin, ağaçların ve su kaynağının hiçbir zarar görmediği net olarak anlaşılacaktır.

‘YAPILAN ÇALIŞMALAR BAHARDA DAHA GÜZEL ANLAŞILACAK’

Konya Büyükşehir Belediyesi, şeffaf bir belediyedir. Kararlarını ortak akıl ve istişare ile alır. Bölgede yapılan çalışmalar da bölge halkının yoğun talepleri ve muhteşem güzelliği ile dikkat çeken Yerköprü Şelalesinin ülkemiz turizmine kazandırılması amacıyla yapılmıştır. Belediye olarak şehrimizin ve ülkemizin doğal zenginliğine emanet gözüyle bakmakta ve korumaktayız. Amacımız bu alanların gelecek nesillere aktarılmasıdır. Yapılan çalışmaların bahar mevsiminde daha güzel anlaşılacağını tekrar hatırlatıyor; açı farklılığı ve mevsimsel farklılıkla çekilen fotoğraflarla yanılgı oluşturulmaya çalışanları ve tüm doğaseverleri Hadim Yerköprü Şelalesi’ne davet ediyoruz.”

BELEDİYE PAYLAŞTIĞI FOTOĞRAFTA YAPILAŞMAYI GÖSTERMEDİ

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin konuyla ilgili açıklamasında, 29 Kasım tarihinde çekildiği öne sürülen bir fotoğraf da yer aldı. Şelaledeki proje kapsamında inşa edilen restoran ve asma köprünün görünmediği fotoğrafta, su akışının ilkbahar aylarındakinden daha fazla olması dikkat çekiyor. Proje kapsamında şelale çevresindeki 100 bin metrekarelik alanda düzenleme yapılması planlanıyor.

2356400cookie-checkBaharda daha güzel anlaşılacakmış!
Önceki haberTürkiye’yi zehirleyen bacalar, şirketleri zengin edecek!
Sonraki haberTürkiye’de enerji ihtiyacından fazla santral kuruldu!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.