Bak şu Blair’in yaptıklarına

Geçen hafta İsrail basınından “komplo” gibi iddia yer aldı… İsrail basını, Tony Blair’in eşi Cherie’ye açık mektupla “seksi komployu” sordu. Sözüm ona Tony, İsrail’e her gidişinde ülkede sosyal patlamayı ateşleyen gıda tekelinin sahibesi Ofra Strauss ile aşk yaşıyormuş.

Peki Tony eşini aldatıyorsa, eşine ne diye soruyorsunuz ki? İşin bu yanını pek anlayamadım ama Cherie’in bir zamanlar “Eğer Filistinde doğsaydım ilk uçak korsanı Leyla Halid gibi bir militan olurdum” dediğini hatırlıyorum.

İsrail basını bu garip haberle hem Filistinlilerin dostu Cherie’yi, hem de içeride protesto mitinglerinden sorumlu tuttukları Ofra Strauss’un canını sıkmayı başarmış olmalı. Bir taşla iki kuş…

Tony Blair belki eşini aldatmamıştır ama İngiltere basınına göre Libya’da Ortadoğu’da kesesini doldurmak için yapmadığını da bırakmamış…

Blair’in, koltuğu bırakır bırakmaz paralı konferansların yanısıra uluslararası şirketler için lobi faaliyetleri yürüttüğü biliniyordu. Başbakan iken görüştüğü yabancı siyasileri bu kez iş takibi için ziyaret etmiş köftehor…

Libya’da Kaddafi düştükten sonra şapka düştü keller göründü… Basına yansıdığınca Amerikan bankası JP Morgan için Libya’da epey lobi yapmış… Blair’in üç Libya zilyaretinden ikisi Lockerbie bombacısı olduğu söylenen Abdülbasit el Megrahi’nin serbest bırakılması öncesine rastlıyor. Megrani serbest bırakılınca da Libya ile bir dizi iş anlaşması imzalanması dikkati çekmişti…

Ya Ortadoğu’da yediği naneler? Tony Blair’i “İstenmeyen Adam” ilan eden Filistinlilere göre Rusya, ABD, AB ve BM’nin yer aldığı Ortadoğu Dörtlüsü’nün temsilcisi olarak Ortadoğu barışını sağlama çabası yerine İsrail Temsilcisi gibi kulis yapıp durmuş.

İsrail basını, devletine bu kadar yararlı olan Tony Blair’in ipliğini pazara çıkarıyorsa “Ya basın özgürlüğünde çok iyi ya da İsrail hükümetinin bir taktiği” derim… Galiba ibre ikinci seçeneği gösteriyor…

***

Bizim İngiletre’deki topluma gelince, sevgili Kağan Güner anıldı…

Ağustos ayında İstanbul’da yaşamını yitiren Ressam Kağan Güner, Cumartesi akşamı anıldı. Kağan 20 yıl yaşadığı Londra’da resim konusunda pek çok öğrenci yetiştirmiş, sergiler açmış ve toplumsal olaylarda duyarlılık göstermi ve pek çok organizasyonda yer almıştı…

Çeyrek asırdır Londra’dayım, Türk toplumu içinde ilk kez böyle bir vefa toplantısına tanık oldum. Toplumun farklı kesimlerinden 350 katılımcı, bazı yargılarımın aslında değişmesi gereken “ön yargılar” olduğunu gösterdiler. Sağolsunlar…

1083390cookie-checkBak şu Blair’in yaptıklarına
Önceki haberAnayasa…
Sonraki haberHastalıklara karşı ‘süper brokoli’
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.