Bak şu HSBC’nin yaptığına…

Gazete, bu belgelerin Guardian, BBC, Le Monde ve merkezi Washington’da bulunan Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun ortak çabasıyla ele geçirildiğini belirtiyor.

Guardian, 2005-2007 yıllarını kapsayan dosyaların, toplam hacmi 120 milyar dolara yaklaşan 30 binden fazla hesaba ışık tuttuğunu, bankanın bu dönemde, müşterilerinin düzenli olarak çoğunlukla döviz olmak üzere yüksek miktarlarda nakit çekmesine izin verdiğini, varlıklı müşterilerine Avrupa’daki vergilerden kurtulmasına sağlayacak hesaplar açtığını kaydediyor.

Gazete ayrıca, bankanın bazı beyan edilmemiş “kara hesapların” yerel vergi makamlarından gizlenmesine yardımcı olduğunu, uluslararası suçlulara, yolsuzluğa karışmış iş insanlarına ve yüksek risk grubundaki bireylere kapı açtığını yazıyor.

Guardian’a göre, merkezi Londra’da bulunan HSBC, sızdırılan belgelerle ilgili olarak “geçmişteki mevzuata uyum ve denetim hatalarını” kabul etti ve o dönemde bankada kararların daha çok ülke bazında alındığını, 2011’den sonra İsviçre’deki uyum standartlarının yükseltildiğini duyurdu.

Açıklamada, 2007’den sonra İsviçre’de HSBC’nin standartlarına uymayan birçok kişinin hesabının kapatıldığı, bu süre içinde müşteri tabanının yüzde 70 oranında küçültüldüğü belirtildi.

ERDOĞAN’IN DA HESAPLARI OLDUĞU İDDİA EDİLMİŞTİ

Wikileaks belgelerinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsviçre bankalarında 8 hesabı olduğuna dair iddialar uzun süre Türkiye’nin gündemini meşgul etmişti.

Buna göre; 30 Aralık 2004 tarihli WikiLeaks kriptosunda, “Erdoğan’ın İsviçre’de 8 ayrı hesabı var” iddiası ortaya atılmış ve bu hesap bilgilerini içeren CD’nin Almanlar’ın eline geçtiği öne sürülmüştü.

1444520cookie-checkBak şu HSBC’nin yaptığına…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.