“Başka bir Avrupa gerekli”

Avrupa Sosyal Forumu 1-4 Temmuz’da İstanbul’da yapıldı. Avrupa’dan yüzlerce uzman ismin yeralacağı Forum’un ana konusunu kriz, çevre, Filistin, Kürt sorunu oluşturdu.

İngiltere’den Islington İşçi Partisi (sol kanat) Milletvekili Jeremy Corbyn’nin de konuşmacı olarak katıldığı formm çatısında
250 seminer, onlarca meclis toplantısı ile 3 büyük yürüyüşün yapıldı ve 25 ülkeden yüzü aşkın kurum yer aldı.

Ekonomik kriz, ekoloji, göç, sağlık, barajlar, toplumsal psikoloji, milliyetçilik gibi birçok sorunun tartışıldığı ve bunlara dair küresel mücadele yöntemlerinin geliştirilmeye çalışıldığı 6. Avrupa Sosyal Forumu Cumartesi gerçekleştirilen kapanış yürüyüşü ve Pazar günü yapılan Final Asamblesi toplantısıyla sona erdi.

KIBRIS DA KONUŞULDU

Toplantılar ve seminerler sırasında Kıbrıs’taki çözüm çalışmaları da gündeme geldi. Türkiye Barış Meclisi’nin bölge barışı ve Küresel BAK’ın savaşlara karşı mücadele konularındaki seminerlerinde özellikle adanın yeniden birleştirilmesine yönelik mücadele gündeme getirildi ve bu yönde daha fazla uluslararası destek talep edildi…

“Yunanistan ve Türkiye: Savaş ve Milliyetçiliğe Karşı Ortak Mücadele. Askeri Bütçelerin Azaltılması Yoluyla Barışa Hizmet Etmek” başlık seminerde Murat Kanatlı, Sissy Vovou (Yunan Sosyal Formu), Panos Trigazis (Synaspismos) ve Gümülcüne eski Milletvekili Mustafa Mustafa, Prof. Hayri Kozanoğlu (ÖDP), Dimitris Tsoukalas (UNI-Avrupa Başkan Yardımcısı) konuşmacı olarak katıldı…

ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Kanatlı konuşmasında Kıbrıs’taki mevcut durumla ilgili bilgi verdi ve Kıbrıs sorunun aciliyetine dikkat çekti… Çözüm konusunun Kıbrıslı Türklerin için yaşamsal öneme sahip olduğunun altını çizdi. Kanatlı, konun militarizm ve askeri harcamalar olmasından dolayı YKP’nin askersizleştirme konusundaki kampanyaları ile ilgili bilgi verdi. Kanatlı YKP’nin adaya yeni silah girişinin hemen yasaklanmasını ve askeri tatbikatların hemen yasaklanmasını istediklerini söyleyerek bu konun psikolojik savaş yönünden orman yangılarına kadar birçok yönünün olduğunu anlattı. Kanatlı Türkiye’nin hemen asker çekmesini istediklerini bunun Türkiye’nin çözüm talep etmesindeki samimiyeti ile direk bağlantısı olduğunu, Türkiye samimiyse, hemen 10 bin asker çekebileceğini, kalacak olanlarla da ilgili bir çekilme takvimi açıklanmasının önemine dikkat çekti.

Kanatlı ayrıca askersiz Lefkoşa, Maraş’ın yasal sahiplerine iadesi ve Maronitlerin evlerine dönüş kampanyaları ile ilgili de bilgi verdi… Kanatlı konuşmasının sonunda gelen önerilerde Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs’ta askeri bütçelerin azaltılması ve Ege’nin ve Kıbrıs’ın silahsızlandırılması için başlatılacak her türlü inisiyatife destek olacaklarını söyledi. Kanatlı Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs coğrafyasının bu coğrafyada yaşayan insanlar için barış içinde kardeşçe yaşanması halinde yeterli olduğunu bu coğrafyalardaki sol ve sosyalistlerin bunun için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

YÜRÜYÜŞLE SONA ERDİ

Üç gün süren panel, seminer ve atölye çalışmalarının ardından 3 Temmuz, Cumartesi Şişli Osmanbey’de bir araya gelen forum katılımcıları, buradan bağlı bulundukları kurum ve örgütlerin bayrak ve pankartları eşliğinde Taksim Gezi Parkı’na doğru yürüyüşe geçti.

Birçok dilde sloganların atıldığı yürüyüş, çalınan tulumlar ve yapılan kısa koşularla oldukça renkli görüntülere sahne oldu. Gerçekleştirilen konuşmaların ardından forum, sahneye çıkan Mezopotamya Kültür Merkezi müzik gruplarından Koma Gula Xerzan, Grup Marsis ve Bandista’nın, Kürtçe ve Türkçe olarak söylediği marşlar ve şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

Önümüzdeki günlerde açıklanacak olan Final Asamblesi toplantısında üzerinde uzlaşılan Sonuç bildirgesinde dile getirilen talepler arasında Kıbrıs’ta işgalin sona ermesi ve adanın hemen birleştirilmesi ile birlikte gerek ekonomik, gerekse de siyasi birçok konu yer alıyor.

1250500cookie-check“Başka bir Avrupa gerekli”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.