Başkan adaylarına ‘insan hakkı’ karnesi

Endonezya Ulusal İnsan Hakları Komisyonu Komnas HAM Temmuz 2014’de yapılacak başkanlık seçimi için aday olanların geçmişlerini insan hakları ihlalleri açısından değerlendirmeye aldı.

Komisyon önümüzdeki günlerde Cakarta’da yapılacak toplantıya siyasi partilerin başkan adaylarını davet ettiğini ve toplantıda ülkenin çözümlenmemiş insan hakları sorunlarının masaya yatırılacağını, siyasi partilerinin sorunlara çözüm önerilerinin alınacağını bildirdi.

Komnas HAM üyesi Roichatul Aswidah her partinin, kritik konular ve azınlık haklarının korunması, geçmişte yapılan ve göz ardı edilen insan hakları ihlallerine yaklaşımlarının dikkatle inceleneceğini ifade etti. Özellikle başkan olacak kişinin bu kavramı iyice anlamış olduğundan ve geçmişinde hiçbir insan hakkı ihlaline karışmamış olmasından emin olmak istediklerini ifade etti. Ülkedeki Sivil Toplum Örgütlerinden gelen talep üzerine böyle bir karar alındığı da vurgulandı.

Silahlı Kuvvetler Özel Güvenlik Başkanlığından emekli olan Gerindra Partisi başkan adayı Prabowo Subianto’nun ihlaller açısından geçmişinin kabarık olduğu, özellikle 1998 yılındaki isyanda eylemcilere işkence emri vermekle ve kaçırmakla suçlandığı, kaçırılan bir çok eylemcinin bulunamadığı idda ediliyor.

STK’lerin özellikle bu olayların açıklanması için Komnas HAM’a baskı yaptığı ve bu kararın alınmasını sağladığı bildirildi.

1561860cookie-checkBaşkan adaylarına ‘insan hakkı’ karnesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.