Bakan Çağlayan Urumçi’de…

Bakan Çağlayan, olaylar sonrasında alınan tedbirleri de olumlu bulduklarını söyledi…

Çin’in Başkenti Pekin’deki temaslarını tamamlayan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, havayoluyla Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne geçerek, bölge Valisi Nur Bekri İle görüştü. Çin Halk Cumhuriyetinin birliğine ve tek Çin politikasına her zaman saygı duyduklarını Belirten Çağlayan, Çin topraklarının altıda birini Uygur bölgesinin oluşturduğunu kaydetti. Çağlayan, bölgede çok önemli maden, petrol, doğalgaz ve kömür yatakları bulunduğunu bu özelliği nedeniyle gelecekte bölgenin gözdesi durumuna geleceğini kaydetti. Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin bu özelliğiyle Türk iş adamlarının ilgisini çektiğini belirten Çağlayan “Biz buraya size olan dostluğumuzun göstergesi olarak sadece mal satmaya gelmedik” dedi.

Türk yatırımlarının bölgeye yöneleceğini ve bölgenin dünya ticaretinden daha fazla pay alacağını anlatan Çağlayan, daha sonra 5 Temmuz tarihinde Urimçi’de yaşanan olaylara ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Bu olaylardan dolayı büyük bir üzüntü duyduklarını ve olayları yakından takip ettiklerini belirten Çağlayan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ziyaretinin ardından bu olayların yaşanmasını talihsizlik olarak değerlendirdi.

Yaşanan olayların Türkiye’de derin kaygı yarattığını belirten Çağlayan, Türkiye’de 300 binden fazla Uygur vatandaş bulunduğuna dikkat çekti. Türkiye Cumhuriyeti olarak olaylara sebebiyet verenlerin en kısı zamanda tespit edilmesi ve adaletin şeffaf tecelli etmesini istediklerini dile getiren Çağlayan, bu konuyla ilgili Vali Bekri’nin kendisine ileteceği bilgileri kendi tespitleriyle birlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ileteceğini kaydetti. Çağlayan, olaylar sonrasında alınan tedbirleri de olumlu bulduklarını söyledi.

Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Nur Bekri

Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Nur Bekri de Çin’in özel bölge sisteminin 60 yıldan bu yana uygulandığını bu süre içinde Sincan’ın ekonomisinin güçlü bir şekilde geliştiğini kaydetti. Sincan Uygur Özerk Bölgesinde 11 demiryolu hattı inşaatı ve 14 havaalanı limanı bulunduğunu anlatan Bekri 2010 yılına kadar havalimanı sayısını 19’a çıkaracaklarını bildirdi. Merkezi hükümetin desteği olmaksızın Sincan’ın bu kadar değişikliği gerçekleştiremeyeceğini belirten Bekri, Sincan’ın geçen yıl ki dış ticaret tutarının 22 milyar 200 milyon dolar olduğunu anlattı. Milli politika, ekonomi, dil ve kültürlerin korunması bakımından Çin hükümetinin dünyaya örnek oluşturduğunu belirten Bekri, bütün vatandaşların din ve inançlarına saygı gösterildiğini ve yasalar tarafından bunun korunduğunu kaydetti

Sincan’da 23 bin 900 cami, 29 bin de din görevlisi bulunduğunu anlatan Bekri, Sincan’ın şu anda tarihinde en iyi dönemini yaşadığını belirtti. Çin yönetiminin 60. yıl kutlamalarına ilişkin hazırlıklar sürerken 5 Temuzda Sincan’da yaşanan olaylardan dolayı çok büyük üzüntü duyduklarını belirten Bekri, “5 Temmuz olayları din, milliyet, insan hakları sorunu değil, bu bir siyasi çatışmadır” dedi.

Şiddete katılanların insanları öldürmesi karşısında şoke olduklarını belirten Bekri, halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması için hemen gerekli tedbirleri aldıklarını aktardı. Olaylarda şiddete başvuranların çok az bir grup olduğunu ve bunların Sincan’da kınandığını ifade eden Bekri, Sincan’da durumun normale dönmeye başladığını belirtti.

Sincanda normal düzenin sağlandığına konuşmasında sık sık vurgu yapan Bekri, yıkıcı faaliyetlere başvuranların Sincan’da kimsenin desteğini kazanamayacağını ifade etti. “Bölücü ve yıkıcı faaliyetler azınlık grupları ve Çin hükümetinin çıkarlarına aykırıdır, cezalandırılacaktır” diyen Bekri, Sincan’daki halkın istikrar istediğini belirtti.

1216970cookie-checkBakan Çağlayan Urumçi’de…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.