Bakan Çelik’ten ABD’ye yalanlama

Bakan Çelik’ten ABD’nin ‘PYD ile anlaşma’ iddiasına yalanlama

AB Bakanı Ömer Çelik, Türkiye ile terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD arasında Suriye’de yaşanan çatışmaların sonlandırılması için anlaşmaya varıldığını iddia eden ABD’ye sert tepki gösterdi.

Anadolu Ajansı Editör Masası’nda soruları yanıtlayan Çelik, “Şunu kesinlikle kabul etmiyoruz, bunu bazı ülkelerin sözcüleri de söylüyorlar, ‘Türkiye’yle Kürt unsurlar arasında PYD’yi kastederek bir uzlaşma ya da bir ateşkes sağlandı’ gibi. Türkiye Cumhuriyeti egemen bir devlettir, meşru bir devlettir. Bir terör örgütüyle eşit değerlendirilerek bu ikisi arasında bir mutabakat varmış, bir anlaşma varmış gibi, bu değerlendirilemez” dedi.

ABD’den “YPG’yle ‘gevşek’ anlaşma” iddiası

Çelik ayrıca, “PYD’nin oradaki (Suriye’nin kuzeyi) hareketliliği Kürtlerin kazanımlarına dönük bir hareketlilik değildir. PYD’nin oradaki hareketliliği bir terör örgütünün kazanımıdır” ifadesini kullandı.

AB’YE TEPKİ

Bakan Çelik, Türkiye’nin AB’ye ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra alınabileceğini iddia eden AB Komisyonu Üyesi Günther Oettinger’e de tepki gösterdi. Çelik, Öttinger’in açıklamalarını da “kültürel ırkçılık” olarak niteledi.
Oettinger’den küstah açıklama

Çelik ayrıca, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini’nin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yaptığı açıklamalar hakkında, “Bize namlu doğrultmuşlar, taraflara itidal tavsiye ediliyor. Beni öldürmek isteyen ile bana itidal tavsiye edildiği zaman bu benden yana olmak değildir” diye konuştu.

Çelik, “AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, ‘Türkiye’nin bu paraya ihtiyacı var’ demiş. Türkiye’nin o paraya ihtiyacı yok. İkincisi, Türkiye satın alınabilir bir ülke değil. Hann, bu şekilde konuşarak Türkiye ve AB arasında bir kazanım olarak ortaya çıkmış bu süreci de sabote eden açıklamalar yaptığının farkında olmalıdır” diye ekledi.

2003700cookie-checkBakan Çelik’ten ABD’ye yalanlama

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.