Bakan Eroğlu HES’leri şirin göstereceğine yargı kararlarını okusun

Rize İdare Mahkemesi bu kez Artvin’in Yusufeli ilçesinde yapılması planlanan Öğdem HES projesi için zamanın Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen ‘ÇED Olumlu’ raporunun yürütmesini durdurdu. Mahkeme, Öğdem HES projesi yüzünden, bir vadiden başka bir vadiye aktarılması planlanan dere nedeniyle doğal yaşam alanlarına ‘telafisi güç ve imkansız zararlar oluşabileceği’ gerekçesiyle ‘yürütmeyi durdurma’ kararı aldı. Kararı değerlendiren DEKAP Sözcüsü Ömer Şan, Bakan Eroğlu’na seslenerek, ” bu kararları iyice okumasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

PROJEDEN ETKİLENEN ÜÇ KÖYÜN MUHTARLARI DAVA AÇMIŞTI
Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı Esendal Köyü Arcıvan Deresi üzerinde 3M Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulması planlanan 18 megavat kurulu gücündeki Öğdem Regülâtörü ve HES projesi için Mutlugün, Çıralı (Şadut) ve Esendal köyü muhtarları, dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen ‘ÇED olumlu’ raporuna yönelik Rize İdare Mahkemesinde ‘yürütmeyi durdurma ve iptal’ davası açmıştı.

DEKAP SÖZCÜSÜ ÖMER ŞAN: ‘YAŞAM MÜCADELESİ İÇİN ÖNEMLİ KARAR’
Mahkeme’nin verdiği ‘yürütmeyi durdurma kararı’nın HES’lere karşı köylüler tarafından verilen hukuk ve yaşam mücadelesi çerçevesinde alınan önemli yargı kararlarından biri daha olduğunu vurgulayan Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Dönem Sözcüsü Ömer Şan, ‘durdurma’ kararında önemli noktalara vurgu yapıldığını dile getirdi.

ÖĞDEM HES, ÇORUH VADİSİNDEKİ 37 PROJEDEN BİRİ
Öğdem HES projesinin, Çoruh Nehri ve yan kolları üzerinde yapılması planlanan 37 HES’ten sadece biri olduğunu anlatan Şan, “Ancak Öğdem HES projesi, diğer 36 HES’ten çok farklı bir özellikte. Yusufeli’nin Sarıgöl Vadisi üzerindeki Esendal Köyü’nden geçen Arcıvan Deresi, Öğdem HES projesi için tünellerle Barhal Vadisi’ne aktarılarak birleştirilmek isteniyor. Yani derenin, mevcut yatağı değiştirilerek, bir vadiden alınıp başka bir vadiye aktarılıyor. Derenin asıl yatağına ise bizim hiç zaman ve hiçbir koşulda kabul etmediğimiz ‘can suyu’ bırakılacağı söyleniyor. Böylece vadi boyunca doğal yaşam ve köylülerin tarım arazileri tümden etkileniyor. Köylüler bu yönde hazırladıkları raporu dava dilekçesiyle birlikte mahkemeye sundu. Rize İdare Mahkemesi’nde görülen davada, Bakanlığın vermiş olduğu ‘ÇED Olumlu’ raporunun ileride telafisi güç ve imkânsız zararlar doğurabilecek nitelikte olması nedeniyle ‘yürütmesinin durdurulmasına’ karar verildi” dedi.

BÖLGE İNSANI TARIMLA GEÇİNİYOR
HES projelerinin doğal yaşam alanlarına vermiş olduğu bu gibi geri dönüşümü olmayan zararların, bugüne kadar hazırlanan bütün bilimsel rapor ve mahkemelerin vermiş olduğu yargı kararlarında da açıkça ortaya konulduğuna dikkat çeken Şan, “Projelerin geliştirildiği her bölge kendine özgü farklı özellikleri barındırıyor. Özellikle bu bölgede çok sayıda insan geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlıyor. Yusufeli, Türkiye’nin en verimli ve çeşitlilik gösteren tarım topraklarına sahip. Bölgenin ekolojik duyarlılığının ne olacağı konusunda detaylı inceleme yapılmadan çalışmalar yürütülüyor. Proje alanındaki tarımsal araziler inşaat faaliyetinden etkileniyor. Suyun taşınması dikkate alındığında bırakılacak su miktarı ile biyolojik çeşitliliğin devamı için yeterli olmayacağı göz ardı edilemeyecek bir gerçektir” şeklinde konuştu.

‘EROĞLU HES’LERİ ŞİRİN GÖSTERMEK YERİNE KARARLARI OKUSUN’
Şan ayrıca, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na da göndermelerde bulunarak; “Dönemin Çevre ve Orman Bakanı olarak HES projelerini savunan ve adeta vadilerimize, köylülere dayatan ve şimdi ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na getirilen Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun bu kararları iyice okumasını temenni ediyoruz. Sayın Bakan, HES projelerini şirin ve büyük bir yatırımmış gibi göstermek, sanatçılara şarkı yaptırmak ve medyatik açıklamalar yapmak yerine, hazırlanan bilimsel raporlar ve yargı kararlarını dikkate alarak, bir an önce ülke genelindeki bütün HES projelerinden vazgeçmeli ve üretim lisanslarının iptal edilmesi için çaba harcamalıdır” ifadelerini kullandı.

AV. RECEP AKYÜREK: ‘HUKUKSUZLUK YARGI KARARIYLA ORTAYA KONDU’
Köylülerin açtığı davanın avukatlığını üstlenen Recep Akyürek, gelişigüzel geliştirilen HES projeleri nedeniyle, endemik türler, fauna ve flora açısından olduğu karar tarımsal anlamda da önemli özellikleri bünyesinde barındıran Yusufeli’nin yok olmaması için mücadele edeceklerini vurgulayarak, HES projelerindeki hukuksuzluklarla yasa dışılıkların bir kez daha yargı kararıyla ortaya konulduğunu kaydetti.

MUHTAR HALİT TOPRAK: ‘BAĞIMIZ BAHÇEMİZ SUSUZ KALACAK’
Davayı açan köy muhtarlarından Mutlugün Köyü Muhtarı Halit Toprak ise, Bakanlığın verdiği ‘ÇED Olumlu’ raporunda ayrıca balık geçitleri hakkında herhangi bir açıklama yapılmadığı, tarımsal sulama için taahhüt edilen suyun yetersiz olduğu gibi endişeleri olduğunu anlatarak, “Ayrıca suyumuzun başka bölgelere aktarılmasına da karşıyız. Çünkü üç köyün de sulaması azalacağından bağ bahçemiz susuz kalacak” diye konuştu.

1530560cookie-checkBakan Eroğlu HES’leri şirin göstereceğine yargı kararlarını okusun

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.