Bakan Pakdemirli’ye Türkiye’nin nasıl zehirlendiğini sordu

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, nitrat kirliliğinin önlenmesi için yapılan çalışmaları ve bu iş için kaç milyon Euro harcandığını sordu…

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, Antalya’daki nitrat kirliliğine ilişkin haberimizin ardından TBMM’ne verdiği soru önergesinde, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye “Türkiye’nin nitrat kirliliği açısından bölgesel ve detaylı ölçümlerle durumunu gösteren bir çalışmanız var mıdır? Varsa verileri açıklar mısınız? Bir çalışmanız yoksa bunun nedeni nedir?” sorusunu yöneltti.

 Türkiye’nin tartışılmayan çevre sorunlarından biri olan tarımsal gübreleme kaynaklı nitrat kirliliğini gündeme getiren haberimizin ardından harekete geçen CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBBM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi.

 NİTRAT KİRLİLİĞİ İNSAN VA HAYVAN SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Topraktan yer altı sularına karışan nitrat kirliğinin hızla artmasının, insan ve hayvan sağlığını olumsuz yönde etkileyerek ölümlere yol açtığına işaret eden CHP’li Özer, soru önergesinde şunları dile getirdi: “AB uyum yasaları çerçevesinde 2004’te çıkarılan ve 2016 yılında revize edilen Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliğine Karşı Suların Korunması Yönetmeliği de tarımsal kaynaklı nitratın suda neden olduğu kirlenmenin tespit edilmesi, azaltılması ve önlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir. Yönetmeliğin 6’ncı maddesi, nitrata hassas bölgelerin yönetmeliğin yayımlandığı tarihten itibaren iki yıllık dönem içinde yayımlanacak tebliğ ile ilan edilmesini getiriyor. Yine bu tebliğ ile belirlenmiş bölgelerin en az her dört yılda bir olmak üzere gözden geçirilmesini, ihtiyaç halinde de revize edilmesini veya ilave yapılmasını belirliyor.”

 ‘NİTRAT KİRLİLİĞİNİ ÖNLEMEK İÇİN BAKANLIĞINIZ NE YAPTI’

Nitrat kirliliğinin sonuçları hakkında bir bilgi yayınlanmadığına işaret eden Özer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den şu sorulara yanıt vermesini talep etti:

“Söz konusu yönetmeliğin 6’ncı maddesi kapsamında iki yılda bir yayımlanması gereken nitrata hassas bölgeler bugüne kadar kaç kez tebliğ edilmiştir? Eğer hiç tebliğ yapılmadıysa, nitrata hassas bölgeler neden gizlenmektedir? Nitrata hassas bölgeler nezdinde bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmış, hangi eylem planları hayata geçirilmiştir? Türkiye’nin nitrat kirliliği açısından bölgesel ve detaylı ölçümlerle durumunu gösteren bir çalışmanız var mıdır? Varsa verileri açıklar mısınız? Bir çalışmanız yoksa bunun nedeni nedir? Bakanlığınız nitrat kirliliğine karşı üzerine düşen hangi görev ve sorumluluğu yerine getirmektedir? Bugüne kadar ‘Türk Tarım Sistemini Avrupa Yeşil Tarım Kurallarına Yakınlaştırmak İçin Kapasite Oluşturulması ve AB Nitrat Direktifinin Uygulanmasının Geliştirilmesi Projesi’ kapsamındaki faaliyetler için ayrılan ve harcanan kaynak kaç milyon Euro’dur?”
2336470cookie-checkBakan Pakdemirli’ye Türkiye’nin nasıl zehirlendiğini sordu
Önceki haberİklim krizi dünyanın en önemli sorunu haline geldi
Sonraki haberKöylüye kozalak toplamak bile yasak, yandaşa orman yağması serbest!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.