Bakan Veysel Eroğlu, nasıl ‘Eloğlu’ oldu

Bakan Eroğlu’nun Trabzon’un Çaykara ilçesi sınırlarında yer alan ve 36 HES projesinin bulunduğu Solaklı Vadisinde yapılan HES projesini örnek göstererek, vadinin HES’ten önce ve sonraki durumunu yansıtan iki fotoğrafı izleyiciyle paylaştı.

‘BURADA BİR ÇOK AĞAÇ KESİLMİŞ DEĞİL Mİ SAYIN BAKANIM’

Bakan Eroğlu’nun gösterdiği ilk fotoğrafda bölgede çok sayıda ağaç bulunurken, HES’ten sonra bu ağaçların bir çoğunun görünmediğinin dikkat çekmesi üzerine programın sunucusu Ahmet Böken, “Peki burada birçok ağaç kesilmiş değil mi sayın bakanım. Ben buraları biraz boş gördüm” sorusunu yöneltince, Veysel Eroğlu Ağaç kesiminin olmadığını ve kesinlikle ağaç kesilmediğini iddia etti.

HES projelerinin yaratığı tahribat nedeniyle yaşam alanlarından edilen bir çok insanın tepkisini çeken Bakan Eroğlu’nun açıklamaları aslında yeni değil.

TEPKİ ÇEKEN HES’LER ÜNİVERSİTEYE PEYZAJ PROJESİ HAZIRLATTI

HES’lere yönelik tepkilerin gittikçe artması üzerine bu projelerin zararsız olduğunu halka anlatmak için harekete geçen Bakan Eroğlu, önceki gece ekranlarda izleyiciye gösterdiği fotoğrafların bulunduğu Solaklı Vadisi’nde Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne bir peyzaj projesi hazırlattırarak, Solaklı’da Uzungöl’den daha güzel bir mesire alanı kurulduğunu dile getirmişti. DSİ yetkilileri ise hazırlanan peyzaj projelerinin slaytlarından oluşan görseller eşliğinde Antalya ve ilçelerinde HES’ler konusunda halkı ikna etmeyi amaçlayan toplantılar düzenlemişlerdi.

BAKAN EROĞLU’NUN ‘MESİRE HES’ AÇILIMI

Geçtiğimiz Mayıs ayında açılışı yapılan ve ‘HES’lerde mesire yeri açılımı’ yorumlarına neden olan projeye ilişkin “Halk, Solaklı ve İyidere vadilerindeki ekolojik çalışmaları görünce, diğer vadilerin bu şekilde olmasını isteyeceklerdir” açıklamasında bulunan Bakan Eroğlu, Trabzon ve Rize’de seçilen pilot derelerde inşa edilecek HES’lerin turistik cazibe merkezi olacağını da iddia etmişti.

‘BU AÇIKLAMA BİR KOMEDİDİR’

Bakan Eroğlu’nun, “herkes vadisinin böyle olmasını isteyecek” dediği Solaklı Vadisi Karaçam köyünde yaşayan 35 yaşındaki Murat Sarı, burada doğup büyüdüğünü belirterek; “Bu bölgenin nasıl olduğunu bir bakan kadar iyi biliyorum. Bu açıklama bir komedidir. HES’lerin nasıl bir tahribat yaptığını, vadinin HES’ten önce ve sonraki halini biliyoruz. Buraları nasıl eskisinden daha güzel hale getirecekler bunu anlamış değilim. Mesire’nin buralardaki anlamı yalnızca piknik yapılan bir alan değil, insanların iki-üç aylık yaşamlarını sürdürdüğü birer üretim yeridir de. Bu da bakış açısını gösteriyor. Bölge insanının mesire yerine değil, yaşamı korumaya ihtiyacı var” sözleriyle tepkisini dile getirmişti.

‘BAKAN EROĞLU’NU ŞİDDETLE KINIYORUZ’

HES projelerinin çalışmalarının ardından Karaçam köyünün yaban hayvanlarının sığınağı gibi olduğunu kaydeden Sarı, “bugün sansarlarla köyün kedileri birlikte dolaşıyorlar. Çünkü HES’lerin yarattığı gürültü ve hayvanların geçiş yerlerini kapatmalarından dolayı vadinin yukarı bölgeleri yaban hayvanlarının tek barınak noktaları haline geldi. Sayın Bakan bunlara nasıl bir açıklama getirecek ben merak ediyorum. Biz burada tarım yapabilmek için halen sırtımızda vadinin yamaçlarına toprak taşıyoruz. Bu ülkeden hiç bir zaman şikayetçi olmadık. Bakan Eroğlu’nun sözünü ettiği mesire yeri bizim yaşam alanımız. Bu yıl tarlalarımızdan hiç bir ürün alamadık. Ürünleri HES’lerden kaçan yaban havyanları yedi. İsteyen gelip bunları gözleriyle görsün. Sayın Bakan Eroğlu’nu bu konuda şiddetle kınıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

ANADOLU HALKININ MİZAH DOLU ‘ELOĞLU’ YAKIŞTIRMASI

AKP hükümetlerinin en çok tartışma yaratan bakanlarından biri olan Veysel Eroğlu’nun adı, uyguladığı politikalar nedeniyle bir dönem ‘Veysel Eloğlu’ biçiminde halk arasında bir tepki ifadesi olarak kullanılmıştı. Bakan Eroğlu’nun çeşitli açılışlar yaptığı Anadolu kentlerindeki yerel basında ise yanlışlıkla da olsa bir çok kez soyadının ‘Eloğlu’ biçiminde yazılması dikkat çekiyor. Bakan Eroğlu’nun HES’lerle ilgili açıklamalarının kamuoyunu yanıltıcı nitelikte olduğunu öne süren yaşam savunucuları, ‘Eloğlu’ yakıştırmasının Anadolu halkının binlerce yıllık incelik dolu mizah anlayışını yansıttığının altını çiziyorlar.

1543410cookie-checkBakan Veysel Eroğlu, nasıl ‘Eloğlu’ oldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.