Bakan’a göre Tarkan, O.Pamuk ve Y.Kemal Türkiye’yi sevmiyor

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ilısu Barajı’nı istemeyen, Türkiye’yi sevmeyen, o bölgedeki insanların hayat seviyesinin yükselmesini ve kalkınmasını istemeyenlerin bulunduğunu belirterek, “Türkiye’nin bölgesel bir güç olmasını istemeyen bazı mihraklar, hatta bazı ülkelerin temsilcileri, maalesef bu barajın önüne set çekmek istiyorlar” dedi. Şarkıcı Tarkan, Nobel ödüllü Orhan Pamuk ve yazar Yaşar Kemal Ilusu Barajı’nın yapılmasına karşı çıkarak ‘Hasankeyf’i kurtarın’ kampanyasına destek olmuştu.

Eroğlu, Yüksel İnşaat Avizeli Salon’da, Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi konusunda bilgilendirme toplantısı yaptı.
Ilısu Barajı’nın, bölgenin kalkınmasında önemli rol oynayacağını vurgulayan Eroğlu, baraj yapımından etkilenecek Hasankeyf’e ilişkin, “Hasankeyf, bazı yabancı unsurlarca, sevdiklerinden değil, bir siyasi alet olarak kullanılmak isteniyor” dedi.

Eroğlu, projenin dış basında siyasi bir malzeme olarak algılanmaması ve projeye kredi sağlayan İhracatçı Kredi Kuruluşları’na, GAP’ın en önemli unsurlarından olan Ilısu Barajı ile Hidroelektrik Santrali Projesi’ni yerinde incelemeleri çağrısında bulundu.

Veysel Eroğlu, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin “konunun siyasete nasıl alet edildiğini” sorması üzerine Eroğlu, şunları kaydetti:

“Bu barajı istemeyenler var. Türkiye’yi sevmeyen, o bölgedeki insanların hayat seviyesinin yükselmesini, kalkınmasını istemeyenler var. Geçmişte Atatürk Barajı’na da karşı çıktılar. Ama şimdi gidin bizim su götürdüğümüz insanların mutluluğunu bir görün. Nereden nereye geldiler. Onun için bir kere, Türkiye bölgesel bir güç. Bu çalışmalarla, o bölgenin insanının refah seviyesi artacak. Bu yüzden, Türkiye’nin bölgesel bir güç olmasını istemeyen bazı mihraklar, hatta bazı ülkelerin temsilcileri, maalesef bu barajın önüne set çekmek istiyorlar.”

YAPARIZ, MESELE YOK

Eroğlu, İhracatçı Kredi Kuruluşları’nın, projeye kredi desteği vermemesi durumunda ne yapacaklarının sorulması üzerine de şunları söyledi: “Bizim projeyi yapmak için hiçbir ülkeye, paraya da ihtiyacımız yok. Bizden önceki Hükümetler protokol imzalamış, Bakanlar Kurulu kararı çıkmış. Ama bir devamlılık var. İşler uzayınca, ben DSİ Genel Müdürüyken, ’Artık bu defter kapanacak, kendi öz kaynaklarımızla yapacağız’ diye karar aldık. Ama o tarihteki Almanya, Avusturya ve İsviçre’nin Türkiye büyükelçileri, ’Biz bu projeyi yapacağız, iki ülke arasında iyi ilişkiler var, devam ettirelim’ diye bana rica ettiler. Bunun üzerine iyi münasebetleri dikkate alarak, İhracatçı Kredi Kuruluşları tarafından yapılmasını uygun gördük. Meselenin özü bundan ibarettir. Yoksa Türkiye Cumhuriyeti güçlüdür, daha böyle yüzlerce barajı yapacak gücü vardır. Hem teknik olarak, hem mali olarak, hem de kapasite olarak… Biz bunu yaparız, mesele yok. Ama anlaşmalara, mutabakatlara, görüşmelere sadık olduğumuzu ifade etmek istiyoruz.”

KİMLERİ KAST ETTİĞİMİ HERKES BİLİR

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, bir başka gazetecinin, “Dış mihraklar sözüyle kimleri kast ediyorsunuz?” sorusuna, şu karşılığı verdi: “Devletler arasında her şeyi açık açık söylemek mümkün değil. Ama benim bu süzümle kimleri kast ettiğimi herkes bilir. Siyasetle uğraşan herkes bilir. Hangi ülkelerin bu konuda o bölgedeki insanları tahrik ettiğini, bu projenin önünü kesmek için ne büyük gayretler içerisinde olduğunu herkes biliyor. Bazı Türkiye’yi bölmek isteyenler de bunu çok açık biliyor. Dolasıyla siyasi bir şey, şu ülke demem siyasi edep icabı doğru değildir.”

BÖLGENİN SU İHTİYACINI KARŞILAYACAK

Hasankeyf’in geleceğini etkileyecek bu proje konusunda basın mensuplarından yoğun talep gelmesi üzerine toplantı yapma gereği duyduklarını ifade eden Eroğlu, Mardin’de kurulacak barajın, hem bölgenin su ihtiyacını karşılayacağını hem de enerji üreteceğini belirtti.

Ilısu Barajı’nın, Türkiye’nin ikinci büyük dolgu hacimli, dördüncü büyük kurulu güce sahip barajı olacağına dikkati çeken Eroğlu, ülke ekonomisine yılda 300 milyon avro katma değer sağlayacağını kaydetti.
Eroğlu, bölgedeki 4 bin kişiye istihdam yaratacak baraj çalışmalarının, bölge insanının refahını artıracağını, tarihi ve kültürel mirası ortaya çıkaracağını, temiz ve yenilenebilir enerji sağlayarak uluslararası standartlara uygun yürütüldüğünü söyledi.

DSİ ile ihracatçı kredi kuruluşları arasında 2006 yılında mutabakat zaptı imzalandığını hatırlatan Eroğlu, zapttaki proje uygulama birimi görev tanımlarından 47’sinin tamamlandığını, 24’ünün devam ettiğini, 9’unun uygulama zamanının gelmediğini, 9’unun ise baraj inşaatı sonrası gerçekleştirileceğini anlattı.

1 MİLYAR 250 MİLYON DOLAR

Proje bölgesindeki Siirt, Diyarbakır, Mardin, Batman ve Şırnak’ta yapılan ve yapılacak hizmetleri anlatan Eroğlu, bu illerin birçoğunu içme suyuna kavuşturduklarını ve ağaçlandırdıklarını bildirdi.

“Bölgedeki halkın yerinden edileceği” yönünde iddialar bulunduğunu ifade eden Eroğlu, “Böyle bir şey söz konusu olamaz. Projenin, yeniden yerleşim ve kamulaştırma bedeli 1 milyar 250 milyon dolardır. Proje olmasaydı Hasankeyf’i kurtarmak ve yatırımları yapmak mümkün olmayacaktı. Bu proje, bölge için nimettir” diye konuştu.

Barajın yapılacağı bölgedeki insanlara, eski evleri yerine göl manzaralı villaların TOKİ tarafından yaptırılacağını ve bu yıl sonuna kadar konutların teslim edileceğini bildiren Eroğlu, konutların yerel mimariye uygun olacağını kaydetti.
Hasankeyf’te katı atık bertaraf tesisi gibi çevre korumaya yönelik pek çok tesisin hizmete gireceği bilgisini veren Eroğlu, “Ilısu, Hasankeyf’in cazibe merkezi olabilmesi için bir fırsattır” dedi.

KÜLTÜREL MİRAS

Eroğlu, “Hasankeyf’teki kültürel mirasın korunmasının Türkiye’nin boynunun borcu olduğunu” ifade ederek, bölgedeki tarihi eserlerin yıllar içerisinde zarar gördüğünü anlattı. “Hasankeyf’te yukarı şehir sular altında kalmayacak” diyen Eroğlu, sular altında kalacak kısımdaki kültürel mirasın korunması için de gereken çalışmaların yürütüleceğini vurguladı.
Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak çalışma yürüttükleri anlatan Eroğlu, Ilısu Projesi’nin Hasankeyf ve civarındaki kültürel mirasın korunması için de bir fırsat olduğunu kaydetti. Eroğlu, “Proje ile Hasankeyf, bir kültür şehri ve turizmin cazibe merkezi olacak. Kültürel varlıklar istenirse açık hava müzesine taşınabilir. Kazılardan çıkanlar da sergilenebilir” diye konuştu.

Baraj sayesinde komşu ülkelere daha çok su verilebileceğini belirten Eroğlu, barajın bölgeye hayat vereceğini söyledi.
İhracatçı kredi kuruluşlarının, proje desteğini askıya aldığını hatırlatan Eroğlu, “İhracatçı kredi kuruluşlarından askıyı kaldırmalarını bekliyoruz. İnşaata bir an önce başlamak istiyoruz” dedi.

Türkiye’nin, geçmişinde çok başarılı baraj projelerine imza attığını vurgulayan Eroğlu, daha önceden olduğu gibi bugün de insanları ve tarihi eserleri zarara uğratmayacaklarını belirtti.

HASANKEYF’İN İMAR PLANI ÇIKTI

Eroğlu, Doğa Derneği ile şarkıcı Tarkan ve Orhan Gencebay tarafından Hasankeyf için hazırlanan proje hakkındaki görüşlerinin sorulması üzerine, şunları söyledi:

“Tarkan, benim de değer verdiğim bir sanatçıdır, basın müşavirime rica ettim, ’kendisi buyursun gelsin’ dedim. Hatta Orhan Bey’i de -Annesi vefat etmiş başsağlığı dileklerimi ilettim – çağırdım, ilgili bütün kuruluşları çağırdım. Broşür dağıtıldı, bütün şehir sular altında gösterildi. ’Buradaki insanları gönderecekler’ iddialarında bulunuldu. Biz hazırlık yapmadan toplantı düzenlemedik. Projeye başlandı. Artık isteyen gidip, oraya yapılanları görebilir. Hasankeyf’in imar planı çıktı. 5 ildeki tesisleri, çalışmaları görebilir. Ben onların alet olduklarını sanmıyorum. Onlar da tabii ki oradaki durumu, tarihi eserlerin yok olacağı kanaatiyle bir hassasiyetten dolayı böyle bir beyanatta bulunmuş olabilirler. Biz davet ettik, kapımız açık. Bunları sergileyeceğiz. Samimilerse, peşin hükümlü olmayan herkese bilgi vermeye açığız. Mevcut durumu, tarihi eserleri kayıt altına alıyoruz. Yıl sonuna kadar Ilısu köyündeki vatandaşlar muhtemelen evlerine geçmiş olacaklar. Hasankeyf’te de inşaata başlıyoruz, bu yıl içinde kazma vurmaya başlayacağız.”

BU BARAJI YAPARIZ

Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, “İhracatçı kredi kuruluşları kredi desteği vermezse ne yapacaksınız?” sorusu üzerine, şu yanıtı verdi: “Kararımız şu: Bu barajı yapacağız… Yapacak gücümüz de var paramız da var imkanımız da var. Aslan gibi benim çok değerli teşkilatım da var. Bakanlığıma ve DSİ’ye gerçekten fevkalade güveniyorum. Dolayısıyla bu barajı biz yaparız, bizim için büyük bir proje değil. Zaten başladık. Hasankeyf’in inşaatına, imarına başlıyoruz. Tarihi eserler için arkeolojik çalışmalar devam ediyor. 5 ilde yaptıklarımızı açıkça söyledim. Baraj inşaatı için 6’sından sonra karar vereceğiz.”

772780cookie-checkBakan’a göre Tarkan, O.Pamuk ve Y.Kemal Türkiye’yi sevmiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.