Bakanlığa göre defineciler zarar vermemiş!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ordu’da müzenin izniyle gerçekleştirilen iş makinesiyle şelalede define kazısı hakkında açıklama yaptı…
 
Ordu’nun Ünye ilçesine bağlı Esenyurt Mahallesinde bulunan Dipselek Şelalesi’nde müzenin de izniyle iş makinesiyle define aranmasına ilişkin haberimizin ardından Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü açıklama yaptı. İş makineleriyle tahrip edilerek hazine aranan şelaleyi ‘küçük bir su akıntısı’ olarak niteleyen il kültür ve turizm müdürlüğü, dört gün sürdüğü belirtilen define kazısının alana herhangi bir zarar vermediğini savundu. Şelale ve dere yatapğının tahrip edilmesiyle sonuçlanan kazıda defineye rastlanmadı ancak Ordu Çevre Derneği Başkanı Gül Ersan, büyük ölçüde zarar gören şelalenin eski haline dönmesinin mümkün olmadığını söyledi.
 
Ünye’nin Esenyurt Mahallesi’nde bulunan Dipselek Şelalesi’nde geçtiğimiz hafta iş makinesiyle define aranması tepkilere yol aşmıştı. Şelaleyi ve dere yatağını tahrip eden define avcılarına tepki gösteren sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar, yetkililere başvurmuş ancak yapılan define kazısının Ordu Müzesi’nin izniyle gerçekleştiği ortaya çıkmıştı.
‘BİR VATANDAŞIMIZ DEFİNE KAZISI YAPMAK İSTEMİŞ’
Konuyu gündeme getiren haberimizin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı bir açıklama yaptı. Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden alınan bilgilerin aktarıldığı bakanlık açıklamasında şöyle denildi: “Ordu İli, Ünye İlçesi, Esenyurt Mahallesi, Dipselek Mevkiinde bir vatandaşımızın 27.11.2017 tarihli dilekçesi ile ruhsatlı define kazısı yapmak isteğini Ordu Müze Müdürlüğüne bildirmesi üzerine, alan 02.11.2017 tarihinde anılan müze müdürlüğü tarafından incelenmiş ve alanın herhangi bir sit alanı içinde kalmadığı tespit edilmiştir. Hazine adına kayıtlı olan taşınmazda kazı yapılabilmesi için Ordu Müzesi Müdürlüğü tarafından Ordu Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğüne görüş sorulmuş, Ünye Kaymakamlığı Mal Müdürlüğünün 08.11.2017 tarihli yazısında kullanım hakkının Devlet Su İşlerinde olması nedeniyle kurum görüşünün alınması istenmiştir.
 
DSİ, ‘DEREYİ BOZMADAN DEFİNE KAZISI YAPABİLİRSİNİZ’ DEMİŞ
Müze Müdürlüğünün 08.11.2017 tarihli yazısıyla DSİ 75. Şube Müdürlüğüne kazı yapılıp yapılmama konusunda görüş sorulmuş ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 7. Bölge Müdürlüğünün 16.11.2017 tarihli yazısıyla derenin doğal akışının bozulmadan, tavgen (talveg) kodunun altına inilmeden ve kazılan malzemenin dere yatağında bırakılmadan kazı yapılabileceği görüşü alınmıştır. Kazıya 21.12.2017 tarihinde başlanılmış, 24.12.2017 tarihinde kazı alanında herhangi bir kazı çukuru bırakılmadan eski haline getirilerek kazı sonlandırılmıştır. 4 gün süren kazı çalışmasında ilk gün alana inmek için yol açılması yapılmış, 2. ve 3. gün fiili kazı yapılıp 4. gün ise alanın kapatılması ve düzeltilmesi işlemleri gerçekleştirilmiştir.
 
‘KÜÇÜK BİR SU AKINTISININ OLDUĞU ALANA ZARAR VERİLMEDİ’
Alanın daha önce de kaçak define kazılarına maruz kaldığı, kazı alanının hemen kenarında köylüler tarafından şelale olarak adlandırılan küçük bir su akıntısının olduğu, alana herhangi bir zarar verilmediği, kazının DSİ 75. Şube Müdürlüğü denetiminde gerçekleştirildiği ve kazı sonucunda herhangi bir kültür varlığına ya da defineye rastlanmadığı Ordu Müzesi Müdürlüğünce bildirilmiştir.”
 
ORDU ÇEVRE DERNEĞİ: ‘ŞELALE BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ’
Ordu Çevre Derneği Başkanı Gül Ersan ise sonlandırılan define kazısının ardından şelalenin tahrip edilmiş görüntüsünü paylaştı. Dipselek Şelalesi’nin iş makinesi ile yapılan define kazısından büyük zarar gördüğünü belirten Ersan, “Müze müdürlüğü, ‘kazı sonunda dere yatağı ve şelale eski haline getirilecek’ demiş ama bu mümkün görünmüyor. Şelalenin eski haline gelmesi imkânsız. Verdiğimiz dilekçelere henüz yanıt gelmedi. Kazıyı yapanlar tekrar gelip devam edecekler mi bilmiyoruz. Böyle vahşice bir yıkıma nasıl izin veriliyor, anlaşılır gibi değil” ifadelerini kullandı. 
2149820cookie-checkBakanlığa göre defineciler zarar vermemiş!
Önceki haberZeytinyağı Anadolu’nun ruhudur
Sonraki haberNefesiyle Türkiye’nin ruhuna üfleyen adam…
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.