Bakanlık, HES’ler için halkı ‘ikna’ etmeye hazırlanıyor!

HES’lerin yoğun olduğu Kaş, Akseki ve Kumluca’da yapılması planlanan ‘Hidroelektrik enerji, HES inşaatları, genel enerji ve HES şirketleri’ başlıklı toplantı öncesinde ortak basın açıklaması yapan yaşam savunucuları, HES’ler konusunda halkı ikna etmeye çalışmakla suçladıkları hükümeti sert dille eleştirdiler.

‘TÜRKİYE’NİN BÜTÜN DERELERİ SATILDI’

2003 yılında, Enerji Yasasında değişiklik yapılarak özel sektörün enerji üretebilmesinin yolunun açıldığının belirtildiği açıklamada, ardından Türkiye’nin bütün dere ve akarsularının enerji açığı bahanesiyle HES şirketlerine 49 yıllığına satıldığı ve üretilecek enerjinin satın alma garantisinin verildiği öne sürüldü. Halkın içme suyu, tarım ve hayvancılıkta kullandığı suların kullanım hakkının, yöre halkına danışılmadan 49 yıllığına özel şirketlere verildiğinin altı çizilen açıklamada, “Bugüne kadar sayıları 2 bini geçen HES projeleri yüzünden yaşam alanları cehenneme dönen köylüler Mahkemelere başvuruyorlar ancak mahkemelerin yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen HES inşaatları devam ediyor” ifadelerine yer verildi.

KARADENİZ’DEN AKDENİZ’E HES MÜCADELESİ

Derelerin Kardeşliği Akdeniz Platformu, Gümüşdamla Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, İbradı Kültür ve Dayanışma Derneği, Akseki Eğitim Hayratı Derneği, Akseki Kültür ve Dayanışma Derneği, Eğitim-Sen, Çağdaş Hukukçular Derneği, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Yerel Yönetimler Derneği, SES ve BES’in destek verdiği açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Karadeniz’de Fırtına vadisinde başlayan mücadele, Rize İkizdere, Senoz, Maçahel, Fındıklı, Arhavi’de ve daha birçok yerde devam ederken; bu mücadeleyi örnek alan Egeliler, Akdenizliler de köylerinde yapılan HES’lere karşı bir araya geldiler. HES yapan şirkete karşı davalar açtılar. Birçok yerde davalar hala devam etmektedir.

MUHTARLARA ‘İKNA’ TOPLANTILARINA DAVET YAZI GÖNDERİLDİ

Akseki Gümüşdamla’da, Manavgat Gençler’de, Gazipaşa Çığlık’da, Korkuteli Sülekler’de davalar hala devam etmektedir. Bu davalara her hafta bir yenisi eklenirken, HES şirketlerinin önünü açmak için kolları sıvayan hükümet, Antalya’da Kaymakamlıklar aracılığıyla Köy Muhtarlarına ‘Bilgilendirme Toplantısına Davet’ yazısı gönderdi. Toplantının konusunun, ‘Hidroelektrik enerji, HES inşaatları, genel enerji ve HES şirketleri’ olduğu bildirilen davetiyede sunumu yapacak olanların da, ‘DSİ 13.Bölge müdürlüğü, Doğa ve Milli Parklar Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü elemanları’ olduğu da belirtilmiştir. Toplantılara Kaymakamlar, İlçe belediye Başkanları, Köylerinde HES yapılan Köylerin muhtarları, Köy İhtiyar Heyeti ve köy halkı davet edilmektedir.

‘SULARIMIZI VERİRKEN HATIRLAMADILAR, ŞİMDİ ÇAĞIRIYORLAR’

İlki 30 Kasım 2011 tarihinde Kaş Belediyesi toplantı salonunda saat 14.00’de, İkincisi 1 Aralık’da saat 14.00’de Akseki Belediyesi toplantı salonunda, Üçüncü toplantı da 2 Aralık’da saat 14.00’de Kumluca Belediyesi Toplantı salonunda yapılacaktır. Bu birbiri ardına Antalya ’nın doğu, batı ve merkez ilçelerinde yapılan toplantıların tek amacı vardır: Köylüleri HES’lerin ne kadar yararlı (!) olduğuna ikna etmek. Köylüleri mücadeleden vazgeçirmek ve şirketle anlaştırıp uzlaştırmak. Bu toplantılarda köylülerimizin gereken duyarlılığı göstereceklerine inanıyoruz. ‘HES şirketlerine sularımızı verirken bizi hatırlamayan hükümet yetkilileri, şimdi neden bizi çağırıyorlar’ diyen köylülerin, yaşam alanlarına sahip çıkma mücadelelerini sonuna kadar destekleyeceğimizi bilmelerini istiyoruz.”

‘HALKA YALAN SÖYLENECEK!’

Öte yandan Antalya Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Tuncay Koç, toplantıları Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ‘karşı propagandası’ olarak niteledi. Devletin tüm imkânlarının seferber edilerek HES’lerin zararlarının örtbas edilmeye çalışıldığını savunan Koç, “HES’lerin doğaya uyumlu olduğu söylenecek. Bu tamamen yalan. Uygulamaya baktığımızda erozyon bölgelerinin heyelana uğratılması, köylülerin içme suyundan uzaklaştırılması, ağaç kesimleri, yaban hayatının bozulduğunu görüyoruz. Tüm HES’lerin faaliyete geçmesi halinde Türkiye’nin enerji ihtiyacının ancak yüzde 5’i karşılanacak. Çok büyük tepki olunca bakanlık kendi bilboartlarında HES’lerin çok güzel olduğunu yayınlamaya başladı. Baktı olmadı şimdi de toplantılarla halkı ikna etmeye çalışacak. Ama halkın bu yalanlara kanacağını düşünmüyorum” dedi.

——————————————————————————–

1533510cookie-checkBakanlık, HES’ler için halkı ‘ikna’ etmeye hazırlanıyor!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.