Bakanlık ‘laubali ÇED’ sözünü haklı çıkardı!

Davalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın keşif için görevlendirdiği temsilcinin yetki belgesinin bulunmaması şaşkınlık yaratırken bakanlığı adeta şirketin avukatı savundu.

YILAN HİKÂYESİNE DÖNEN BARAJ DAVASINDA BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ

Isparta ve Antalya sınırlarında, Yukarı Köprüçay Havzası’nda yapımı sürdürülen Kasımlar Barajı ve HES Projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Temmuz 2012’de ÇED Olumlu Kararı verdi. Ancak Bakanlığın verdiği ÇED Olumlu kararı, biyolojik çeşitlilik açısından oldukça zengin olduğu belirtilen bölgenin değerlerini yansıtmadığı eleştirilerine neden oldu. ÇED Dosyasını değerlendiren Prof. Dr. Ali Demirsoy, “bu denli laubali bir ÇED ile HES yapılıyorsa yazık bu ülkeye” ifadelerini kullanmıştı. Bunun üzerine yöre köylüleri ÇED Olumlu Kararı’nın iptali istemiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı Isparta İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Isparta İdare Mahkemesi ise 2012 Eylül’ünde açılan dava için hangi ilin mahkemesinin yetkili olduğunun belirlenmesi için yetkisizlik kararı alarak dosyayı Danıştay’a gönderdi. Ancak Danıştay, Isparta İdare Mahkemesi’nin kararını, eksik imza ile alındığı gerekçesiyle geri gönderdi.

KÖYLÜLER DAVA AÇTI, MUHTARLAR BAKANLIĞI TUTTU

Köylülerin projenin çevreye ve yaşam alanlarına vereceği olumsuz etkilerden endişe ederek açtığı davanın dosyası yargı kurumları arasında gidip gelirken 2012 sonunda baraj inşaatı başladı. Projeden etkilenecek 5 köyün muhtarı ile bir belediye başkanının davada Bakanlık yanında müdahil olması ise şaşkınlık yaratmıştı. Muhtarlar, davaya müdahil olma gerekçesi olarak da projenin çevreye bir zararının olmayacağını ve işsizliği önleyeceğini öne sürmüşlerdi. İşte iki yıldır yılan hikâyesine dönen o davada nihayet bilirkişi incelemesi yapıldı. Danıştay 14. Dairesi’nin doğrudan üstlendiği davada, inşaat çalışmalarının büyük bölümü tamamlanan proje alanında bilirkişi incelemesi yapıldı.

BAKANLIK GÖREVLİSİNİN YETKİ BELGESİ YOK

Davacı köylüler ve avukatlarıyla, ilgili şirket yetkilileri ve avukatları keşif için Darıbükü köyündeki baraj şantiyesi alanında bir araya geldi. Ancak davalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görevlendirdiği yetkilinin yetki belgesinin bulunmadığı anlaşılınca, keşif sırasında bakanlık kendini savunamamış oldu. Bakanlığı adeta şirketin avukatı savunmuş oldu. Keşif heyeti, barajın suları altında kalacak olan Darıbükü köyünden başladığı inceleme gezisini, Kasımlar ve İbişler köylerindeki inşaat ve şantiye alanlarının ardından Antalya sınırlarındaki Değirmenözü köyünde tamamladı.

AVUKAT TUNCAY KOÇ: ‘ÇED RAPORUNDA İNSAN YOK’

Baraj şirketinin avukatı ÇED raporundaki eksikliklerle ilgili iddiaları yalanlarken köylülerin avukatlarından Çevre ve Ekoloji Avukatları Grubu (ÇEHAV) üyesi Yakup Şekip Okumuşoğlu ise rapordaki çarpıklık ve çelişkilere dikkat çekti. Köylülerin bir diğer avukatı Tuncay Koç ise baraj projesinin baştan hatalı olduğunu savunarak, zamanla yapılan kimi değişikliklerin projeye eklenmediğinin anlaşıldığını söyledi. 6 köyün etkileneceği 17 kilometrekarelik alanı kapsayan projeyle ilgili ÇED Raporunda insan unsuruna yer verilmediğini dile getiren Koç, evleri su altında kalacak olan köylülerin geleceğine ilişkin bir bilgi bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Davacı Değirmenözü köylüleri ile davaya bakanlıktan yana müdahil olan köy muhtarları arasında kısa süreli tartışmaların yaşandığı keşif olaysız biçimde sona ererken, gözler bilirkişi heyetinin hazırlayacağı raporların ardından kararını verecek olan Danıştay’a çevrildi.

BARAJ YAPILACAK ALAN ENDEMİK TÜR ZENGİNİ

Yaklaşık yüzde 70’lik kısmı orman alanı olan Kasımlar Barajı ve HES Projesi, yol, enerji nakil hattı, tünel ve kanal inşaatlarıyla on binlerce ağaç kıyımına neden olacak. ÇED raporunda yeterince yer verilmediği öne sürülen alandaki biyolojik çeşitlilik konusunda ise yeni veriler ortaya çıktı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ülke genelinde yürütülen biyoçeşitlilik envanteri çalışmaları kapsamında alanda yapılan arazi incelemelerinde, projenin kapsadığı alanın yumrulu ve soğanlı bitkiler açısında zengin, endemizm oranının ise oldukça yüksek olduğu tespit edildi. Orman ağaçlarının iyi gelişim gösterdiği belirtilen alanın kapalılık derecesinin yüzde 98-100 olduğu noktalardaki temiz hava sahalarının önemine işaret edilirken proje alanında bölgeyi bilen akademisyenler tarafından yeniden inceleme yapılması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Alanda yürütülen envanter çalışması

Darıbükü köyü kasımlar barajının sularının altında kalacak

Darıbükü köyünde baraj suları altında kalacak olan bahçeler son kez ekilmiş

Darıbükü köyünün büyük bölümü sular altında kalacak

Kasımlar barajı için açılan davada danıştay tarafından görevlendirilen bilirkişi heyeti proje alanında keşif yaptı

Kasımlar Barajı’nın suları altında kalacak olan Darıbükü köyünde bahçeler son kez ekildi

1564360cookie-checkBakanlık ‘laubali ÇED’ sözünü haklı çıkardı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.