Bakanın telefonunu kayda almış

Londra Emniyet Müdürü Sir Ian Blair’in geçen eylül ayında kabine üyesi Lord Goldsmith’le yaptığı telefon konuşmasını kaydettiği ortaya çıktı. Hukuk işlerinden sorumlu Lord Goldsmith’in dün akşam bu haberi öğrendiği zaman ”oldukça öfkelendiği” ve ”hayal kırıklığına uğradığı” bildirilmişti.


Bakan bu sabah, Sir Ian Blair’in kendisinden dilediği özrü kabul ettiğini ve konunun artık kapanmış olduğunu açıkladı. BBC’ye göre; özüre karşın siyaset ve sivil toplum çevrelerinde konunun bu kadar çabuk kapanamayacağını düşünenler bulunuyor.


Londra Emniyet Müdürü’nün karşısındakinin iznini almadan telefon konuşmasını kaydetmesini çok şoke edici bulduğunu söyleyen Londra belediye meclisinin muhafazakar üyesi Richard Barnes, Sir Ian Blair’in konumunu yeniden gözden geçirmesini istedi.


İSTİFASI İSTENİYOR


Yurttaş hakları örgütü Liberty’nin başkanı Shami Chakrabarti, emniyet müdürünün istifasını talep etti ve gizli kayıt faaliyetlerini ”çok garip” diye niteledi. Chakrabarti, ”Bu etik bir davranış olmadığı gibi yasaların çiğnenmiş olduğu da kuvvetle muhtemel” diye konuştu.


Sir Ian Blair, polisin gizlice telefon görüşmelerini kaydettiği zanlılara karşı bu kayıtları mahkemede delil olarak sunup sunamayacağını tartışmak üzere Lord Goldsmith’i aramıştı. Londra emniyet müdürü, temmuz ayındaki bombalı eylemler ardından metroda masum bir Brezilyalının intihar eylemcisi sanılarak öldürülüşü konusunda yoğun biçimde eleştirilmişti.


Sir Ian Blair, Bakan Goldsmith’in yanısıra, polis hakkındaki şikayetleri ele alan bağımsız komisyonun üyeleriyle yaptığı telefon konuşmalarının da bazılarını kaydettiğini itiraf etti.


Komisyondan bir sözcü, en az üç kez kendi izinleri alınmadan telefon konuşmalarının kaydedildiğini ve bunun kendilerini şaşırttığını açıkladı.


İngiltere yasalarına göre bir kişi, sadece kendi özel kullanımı için bir telefon görüşmesini kaydetme hakkına sahip olabiliyor. Ancak kaydedilen görüşme üçüncü şahıslarla paylaşılacaksa, söyledikleri kaydedilen kişinin önce bu konuda bilgilendirilmesi ve izninin alınması gerekiyor.


İMAJ: Başbakan Tony Blair ve Londra Emniyet Müdürü Sir Ian Blair

789000cookie-checkBakanın telefonunu kayda almış

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.