Başkente tıbbi görüntüleme üssü

Vücuttaki organ, kemik ve dokuların zararsız radyo dalgaları kullanılarak görüntülenmesini sağlayan manyetik rezonans görüntüleme (MRI) teknolojisinde Türkiye’yi dünya ile yarıştıracak merkez, Başkentte Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) desteğiyle kuruluyor.

Türk araştırmacılar, Bilkent Üniversitesi bünyesinde hizmet verecek ”MRI Araştırma Merkezi”nde geliştirecekleri yeni nesil manyetik rezonans görüntüleme cihazlarının röntgen ışınları yerine ameliyatlarda kullanılmasını hedefliyor.

Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergin Atalar, açılacak merkezin yalnız Türkiye’de değil, dünyada da bir ilk olmasını hedeflediklerini belirtti.

MRI’nın Türkiye’de sağlık uygulamalarında sıklıkla kullanıldığını anımsatan Atalar, bu teknolojinin en önemli özelliğinin yumuşak dokular olan kasları ve kan görüntülerini yüksek kaliteyle görüntüleyebildiğini anlattı.

”Manyetik Rezonans Araştırma Merkezinin” kurulması için geliştirdikleri projenin, DPT’ce destek bulduğunu kaydeden Atalar, projede dünyadaki görüntüleme cihazlarının hemen hemen yarısını üreten Alman teknoloji firması Siemens’le anlaşma imzaladıklarını bildirdi. Siemens yetkililerinin kendilerine her türlü teknolojik olanağı sunacağını kaydeden Atalar, araştırma sonuçlarından ortaya çıkacak patent haklarının araştırmacılara ait olacağını söyledi.
Atalar, merkezde MRI cihazlarının yeni nesil versiyonlarının geliştirileceğini dile getirerek, ”Burada temel unsur, endüstri kuruluşuyla üniversitenin ortak çalışması. Öğrenciler de görüntüleme teknolojisinde yeni fikirlerle teknolojide yeni ufuklar açacaklar” dedi.

1072910cookie-checkBaşkente tıbbi görüntüleme üssü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.