Bakkal sayısı azalıyor

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Kemal Özgen AA muhabirine yaptığı açıklamada, zincir marketlerin, tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de hızla geliştiğine dikkati çekti. Böylece tüketim imkanlarının arttığını, daha modern ticaret merkezleri kurulduğunu ifade eden Özgen, Türkiye genelinde, 100 metrekare üzerindeki market sayısının 1995 yılında 1200 iken, bu yıl 5 bin 500’e çıktığını, 2 bin 500 metrekarenin üzerindeki hipermarket sayısının da 37’den 300’e yükseldiğini vurguladı. Özgen, bakkal sayısının ise beş yıl içinde 160 binlerden 120 binlere gerilediğini kaydetti.


Türkiye’de bir milyon kişiye düşen hipermarket sayısının dört olduğunu, bunun Avrupa ülkelerinde ise 15 olduğunu dile getiren Özgen, şöyle konuştu:


“Hipermarket artışı, Türkiye’de Avrupa ülkelerine göre dört kat daha fazla. Bu gelişme, hem küçük esnafı hem toptancıyı hem de sanayiciyi vurmaktadır. Zincir marketler, fason üretimi kendi markasıyla satıyor. Raflara kendi ürününü koyuyor. Diğer markalara, özellikle küçük üreticiye yüksek raf fiyatı getiriyor. Fiyatlar üzerinde baskı kuruyor. Dolayısıyla zaten sanayici, yüksek girdi maliyeti, düşük kur, ucuz ithalat, kayıtdışının haksız rekabeti ile mücadele ederken, şimdi de zincir market meselesi ortaya çıkmıştır.”


-“KÜÇÜK ÜRETİCİNİN ÖLMESİ EKONOMİ İÇİN BÜYÜK KAYIP”-


“Bu, ‘Kahraman Bakkal Süper Markete karşı’ hikayesi değildir” diyen Özgen, büyük marketlerin ekonomiye faydasının tartışılamayacağını ancak küçük mağazalar ve küçük üreticinin ölmesinin de ekonomi için büyük kayıp olacağını söyledi.


Özgen, şöyle devam etti:


“Üstelik bizde yabancı marketler de giderek artmaktadır. Bir başka mesele, bu yapılan alışveriş merkezlerine yerli markanın girememesidir. Antalya’da kurulan iş merkezlerine Antalyalı firma girememektedir. Bu durumda üyemizin ayakta kalması giderek zorlaşmaktadır. Bu mesele bir çok ülkede kanun ile çözülmüştür. Bütün ülkeler, zincir marketlerin yerini ve faaliyetini kural altına almıştır ama maalesef ülkemizde bu konuda, yeterince hassas olmadığımız, hükümet üzerinde baskı yapmadığımız için kanun çıkarılamamıştır.”


Belediyelerin de bu konuda çok dikkatsiz politika izlediğini öne süren Kemal Özgen, sözlerini şöyle tamamladı:


“Şehrin her yerinde alışveriş merkezlerine ve zincir marketlere izin verilmektedir. Bakkal dükkanı gibi zincir market açılmaktadır. Bu durumda, trafik meselesi de, içinden çıkılmaz hale gelmektedir. Taşıt sayısı her yıl yüzde 15 oranında artmaktadır. Yani bu, 10 yılda 3-5 kat artış demektir. Ayrıca küçük mağaza, akşam ticareti, şehirde canlılık yaratır. Bunlar olmazsa şehir merkezi akşam ıssız oluyor. Bu Ankara’da normal olabilir fakat turizmin başkenti Antalya’da şehir merkezi farklı olmalıdır. Beldiyeler bu konuda daha titiz olmalıdır.”

1026630cookie-checkBakkal sayısı azalıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.