Başkonsolosluk’a “mantık”lı bir öneri

Bizim uşaklardan birisi mantı dükkanının tabelasına “Logi” diye yazmış… “Niye?”sini de açıklamış: “Mantık’ın ‘k’si olmayınca mantı oluyor da, İngilizcesi ‘logic’in de ‘c’sini kaldırınca neden olmasın…” Buyurun yoğurtlu logi yemeye…

Her nedense Türkiye’de devlet işlerinde mantık yok, mantı var. Sultanahmet Adliyesinin upuzun bir koridoru vardır. Bir köşesinden formu alırsınız, diğer köşesindeki gişeye verirsiniz. Genellikle hastanelerde ikinci katta kayıt yaptırırsınız, en alt kata imzaya giderseniz sonra 6’ncı kata vezneye koşturursunuz. Bu arada da önünüze gelene bir şeyler sorar milleti bunaltırsınız.

Hiç adetim değil ama Ahmet Necdet Sezer cumhurbaşkanıyken bir mektup yazıp, cumhurbaşkanlığına bağlı “hayatı kolaylaştırma birimi” oluşturulmasını önermiştim. Birimin misyonu kamu kurumlarında ne kadar salaklık varsa hepsini mantıklı hale getirmek olacaktı. “Mektubum sayın cumhurbaşkanının eline geçseydi mutlaka beni arardı” diye düşünüyorum.

İngiltere’ye yeni geldiğimde resmi bir kurumda yerdeki yeşil bantı izlerseniz falanca yere, kırmızıyı izlerseniz diğerine gider yazısını okuduğumda “Yahu bunu ben çocukken düşünmüştüm” diye hayıflanmıştım. Belki de projelerimi herkese anlattığımdan asıl fikir babası benim. Kim bilebilir ki?

Geçen yıl ilk kez cumhurbaşkanlığı seçiminde bizim toplum sandığa gitmişti… Yüksek Seçim Kurulu yurt dışı oy kullanımına raendevu sistemi getirdi. Neyse ki mantılı bu sistem kaldırıldı.

Bu yıl İngiltere’deki Türkiyeliler 7 Haziran Seçimleri için, 30-31 Mayıs’ta sandığa gidecek.Bunun için önce konsolosluklardaki yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı olmak gerekiyor. 14 Mart’a kadar toplu kayıt yapılmasını kaçıranlar 27 Mart’a kadar “bizzat” konsolosluğa giderek işlemlerini yapabilecekler. Neden bizzat? İngiltere’deki seçmen kütüklerine, mektup, telefon ya da e-postayla kayıt yaptırabilirsiniz. Kuşun ayağına mesaj bağlasanız o da kabul edilir. İşten izin alıp ya da çocukları komşuya bırakıp Knightbridge’deki Başkonsolosluk’a “bizzat” gitmek kolay mı? Üstelik Başkonsoluk’un asabi elemanlarına ek iş yaratmak da çabası. Var mı bunun “logic”li açıklaması?

Dernekler bu yıl seçim işini ciddiye aldılar. Vatandaşın kütük kayıt formlarını doldurmasına yardım etmekle kalmayıp, formları toplu olarak Başkonsolosluk’a kadar da götürdüler. Bu toplu başvurma tarihinin erken bitmesi de bana pek mantıklı gelmiyor. Bir arkadaşım anlattı, bir toplum üyesi kendisi ve annesinin formunu Başkonsolosluk’a götürmüş. “A be kardeşim siz toplu başvuru tarihini kaçırdınız. Sizinkini alalım ama anneniz bizzat gelmeli” demişler. “Olur be yav, mantı da getirsin mi?”

Hadi bunları da geçelim, Türkiye’nin Londra Başkonsolosluğu 30-31 Mayıs’taki oy sandığını Olympia Sergi ve Konferans Merkezi’ne kurmayı planlıyor. Ben her yıl Dünya Turizm Fuarı için Olympia’ya giderim. Olympia Allah’ın unuttuğu bir yerdedir. Trenle gitseniz bir dert, arabanızla gitseniz iki dert…

Bence Başkonsolosluk iki otobüs kiralasın, otobüsün içine sandıkları, dışına da dondurmacıların (Türkiye’de Aygazcıların) kullandığı gibi “Oy anam oy” türküsünü bağıracak spikerleri taksın. Bu otobüsün dolaşacağı güzergahı ve aracın park edeceği yer ve zamanı basın aracılığı ile de sağır sultana duyursun. Teşvik olsun diye oy verene de mantı ikram etsin. Hem mantılı hem de mantıklı olur değil mi?

HDP Britanla Seçim Koordinasyonu’ndan Feyzullah Cinpolat da cinlik yapıp “Yasa gereği 500 seçmene bir sandık kurulması gerekir. Kuzey’e en az 10 sandık” diye tutturdu. Benden aktarması.

Galiba devlet, Londra’daki toplumdan AKP’ye oy çıkmayacağını bildiği için ne seçmen kayıdını ciddiye alıyor ne de sandığı kolay ulaşılabilecek bir yere koymaya niyetli.
Ama biz AKP’den pek bıktık valla. Sandığı Fizan’a da götürseniz oraya da geleceğiz…

1084580cookie-checkBaşkonsolosluk’a “mantık”lı bir öneri
Önceki haberKadınların Aybaşı Vergisi
Sonraki haber“Birleşik” Haziran Hareketi
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.