Bali adası Nyepi günün de yine sessizliğe büründü

Bali Hinduları için Nyepi barış ve sessizlik anlamına gelmekte, ruhsal olarak çok zengin olan, geleneklerindeki en önemli dini olay, aynı zamanda Saka yeni yılının başlangıcı…

Batılılar yeni yılı tantanalı bir şekilde karşılarken Bali’de yeni yıl sessizlikle karşılanır. Farklı iki takvim kullanan Bali’de devlet işleri için uluslarası takvim kullanılırken din işleri, evlenme törenleri, tapınak , kutsal günler, ölüm ve yakılma törenleri gibi diğer işler için Saka takvimi kullanılır.

Nyepi gününde Bali’de hayat adeta durur. Herkes evinde ya da nerede kalıyorsa orda geçirmek zorundadır sessiz günü… Resmi tatildir, işe gidilmez, ışıklar açılmaz, eğlence olmaz, yemek bile pişirilmez.
Uluslarası uçuşlar da dahil olmak üzere adaya tüm giriş çıkışlar kapatılır.

Bu yıl Nyepi günü nedeniyle Ngurah Rai Uluslarası Havalanında iç ve dış hatlarda toplam 400 uçuşun iptal edildiği bildirildi. 13 yıldır uygulanan bu geçici kapatmadan havayollarının haberdar olduğu ve kendilerini olaya hazırladıkları da eklendi verilen bilgiye…Ayrıca adaya açılan liman girişleri de kapatıldı.

Nyepi gününde sokak ve caddeler sessiz olur, hiç kimse günlük rutin faaliyetlerini yapamaz Sokaklarda siyah formalarını giyip geleneksel Bali şapkasını takmış olan Pecelang adındaki güvenlik görevlilerinden başka kimse görülmez. Onlar da tüm adayı dolaşıp cadde ve sokakların güvenliğini kontrol eder. Aynı zamanda Nyepi gününü rahatsız edecek her türlü girişime engel olmaya çalışırlar. Hastane acil servisleri açık olur ve ancak acil olarak hastaneye gidecekler sokağa çıkabilir.

Bu yıl Nisan ayında yapılacak Yasama Seçimi kampanyası da Nyepi gününden etkilendi. Nyepi gününün ruhuna aykırı olacağı için seçim kampanyasına ait tüm dövizler, reklamlar 1 günlüğüne geçici olarak kaldırıldı.
Pazartesi sabahı 6 sularında otellerinin önünde yürüyüş yapan iki yabancı turist pecalang tarafından durdurularak otel yönetimine şikayet edildi. Turistler adaya ilk kez geldiklerini ve durumdan haberdar olmadıklarını söyleyerek odalarına döndüler.

Nyepi gününde insanoğlunun kendisi üzerindeki kontrolü sembolik olarak gösterilmeye çalışılıyor ve dünyanın temizlenip her şeye temiz olarak sıfırdan başlamaya inanılıyor. Dini ve felsefi açıdan Nyepi günü insanın içine dönerek, insanlık, sevgi, sabır , nezaket gibi değerleri gözden geçirmesi ve sonsuza kadar bunları uygulamaya karar vermesi anlamına geliyor.

1561810cookie-checkBali adası Nyepi günün de yine sessizliğe büründü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.