Bali’de büyük yakılma töreni

Bali Hindularının kültürel miraslarına sadakatinin en büyük en büyük örneklerinden bir olan öldükten sonraki yakılma töreni geçtiğimiz günlerde kraliyet ailesi üyesi ve aynı zamanda Endonezyanın 1975-1979 yılları arasında İsviçre büyükelçiliğini yapmış olan Tjokorda Ngurah Wim Sukowati için gerçekleştirildi. 90 yaşında yaşlılığa bağlı birtakım hastalıklar sonucu vefat eden Sukowati Ubud’un son kralının oğluydu. 24 Şubatındaki vefatından sonra yakılma törenin yapıldığı 15 Mayısa kadar naaşı Ubud Kraliyet Sarayında dinlenmeye bırakıldı.

22 metre uzunluğunda yakılma platformu

Bali-Ubud’da gelenek Kraliyet ailesinden birisi vefat ettiğinde geleneksel büyük ceset yakılma törenini yapılmasıdır. Törenler genellikle çok şaşaalı olur. Bu tören için 22 metre uzunluğunda bir yakılma köprüsü, 5 m uzunluğunda bir ejdarha ve yine 5 m uzunluğunda siyah boğa hazırlanmış. Yakılma platformunu yapmak 30 gün sürmüş ve Ubud’un farklı 14 köyünden bu konuda uzmanlaşmış 60 köylü sırf bu iş çalışmış 30 gün boyunca. Platform ve ejdarha 5 ton ağırlığında cenazenin içinde taşındığı boğa figurü ise yaklaşık 1 ton gelirken 250 kişi de dönüşümlü olarak bu tahtı taşımak için görevlendirilmiş.

Gamelan eşliğinde veda

Sarayın önünde cenazeye kutsama töreni yapıldıktan sonra tören alayı yakılmanın gerçekleştirileceği tören yeri olan Kraliyet mezarlığına kadar 1.2 km mesafe yol katetmiş. Tonlarla ağırlıkla gerçekleştirilen tören alayı yürüyüşüne Bali’nin geleneksel müziğini icra eden çeşitli gamelan toplulukları müzikleri ile eşlik etmiş. Sabah 9 da başlayan yürüyüş 12 de mezarlığa ulaşılması ve yakılmanın gerşekleştirilmesi ile son bulmuş. Bu süre için de kasabada bir çok yol trafiğe kapatılmış, tören köprüsünün 22 metreyi bulması ve içerdiği yakma malzemeleri ile kısa devreye neden olabileceği düşünülerek kasabada elektrik kesintisi yapılmış.

Ölümde bile sınıf farkı

Aslında yakılma töreni her Hindu için yapılıyor ama bu kadar şaşaalı-tantanalı olmuyor.

Hinduların üyesi olduğa sınıfa göre yakılma töreninin büyüklüğü ve masrafı değişiyor. En masrafsızı bile olsa bir yakılma törenini gerçekleştirmek epey bir maddi güç gerektiyor. Ölümden sonra yakılmadığı sürece ruhun huzura ermediğine inanılan Hinduizm de kraliyet ailesi üyeleri ve zengin kişiler yukarıdaki bir töreni kısa bir sürede hazırlarken yoksul kişilerin cenazeleri hemen yakılamayabiliyor. Aile tarafından para biriktirilip yakılma töreni hazırlanana kadar gömülüyor. Bu süre bazan 5-10 yıla kadar uzayabiliyor. Bazan da yoksul kişiler için toplu yakılma törenleri gerçekleştiriliyor. Edinilen bilgilere göre bu masraflı törenler yıllar önce özellikle Java adasında bazı misyonerlerin işine yaramış . Zira gömülmek daha az masraflı olduğu için bazı kişiler dinlerini değiştirirek Hristiyanlığa geçmişler.

_____________

[email protected]

1550920cookie-checkBali’de büyük yakılma töreni

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.