Bali’deki APEC Zirvesi’nden notlar

APEC hükümet, iş çevresi ve akademik uzmanları biraraya getirerek dünyadaki ekonomik gelişmeye pratik çözümler bulmaya çalışması açısından önemli bir Zirve.
Halihazırda APEC ülkeleri dünya nüfusunun % 40’ını, Gayri Safi Milli Hasılasının %57’sini ve dünya ticaretinin de % 48’inü oluşturuyor.

Endonezya Cumhurbaşkanı Yudhoyono’yu hic böyle gormedik.

Putin’e sürpriz doğum günü şarkısı Cumhurbaşkanı Yudhoyona’dan.
Rus Lideri Viladimir Putin hayatının en hatırlanası doğum gününü Bali’de yaşadı. 61. yaşına basan Putin’e öğle yemeği öncesinde bir doğum günü pastası getirilerek doğum günü şarkısı söylendi. Cumhurbaşkanı Yudhoyono Putin salona geldiğinde önce “ çok üzgünüm bugün doğum gününüz olduğunu bilmiyordum” diye şaka yaptı arkasından da gitarını kaptığı gibi diğer 19 liderin eşliğinde doğum günü şarkısını söylemeye başladı. Ani kutlama diğer liderlere de sürpriz olmuştu ama fırsattan yararlanarak hemen Putin’e tebriklerini ilettiler. Hırslı bir besteci olan ve şarkı söylemeyi seven renkli kişilikli Cumhurbaşkanının bu özelliğini bilmeyenler de böylece öğrenmiş oldu.
Meğer 63. doğum günü gecen yılki APEC Zirvesine denk gelen Yudhoyono’ya Putin sürpriz bir doğum günü kutlaması yapmış ancak şarkı söylememiş.

Devler etkisini gösterdi

Başkan Obama ülkesindeki bütçe krizi nedeniyle uzun süredir katılmayı planladığı APEC’e katılımını ve ASYA ziyaretini son anda iptal etti. Ekonomi liderleri olan arkadaşları ile Bali’de aynı masaya oturamaması lider arkadaşlarını üzerken Endonezya’da da büyük hayal kırıklığı yarattı. Bununla birlikte APEC gündeminde önemli bir değişiklik yaratmadı. Zirve’ye Obama’nın yerine katılan John Kerry, APEC üyesi diğer 20 ülke liderleri gibi ülkesini en iyi şekilde temsil etti ve ABD’nin dünyanın bu bölgesine sadık kalacağını gösterdi. Kerry “ küresel büyümenin geleceği şüphesiz Asya-Pasifik Bölgesinin merkezidir” dedi.
APEC Liderleri orta dönem amaçları olan büyüme ve esneklik konuları üzerinde yoğunlaştılar.

Çin Cumhurbaşkanının esprili sözleri herkesi gülümsetirken Zirveye damgasını vurdu
Pazartesi günkü konuşmasına şiir okur gibi başlayan Xi Jinping, Çin’in bölgenin gelişmesinde şoför olarak kalacağını ve gittikçe büyüyen dünyanın ikinci büyük ekonomisi üzerine sert iniş etkisi yapan endişeleri en kıza zamanda rahatlatacaklarını ifade etti. Asya Pasifik bölgesinin Çin olmadan zenginleşemeyeceği gibi Çin’inde kendisini Asya-Pasifik’den izole edemeyeceğini vurgulayan Başkan bunun için gerekli yapısal düzenlemeleri en kısa zamanda yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Rusya lideri Putin “ Bölgedeki sorumluluğumuzu anlıyoruz ve o yüzden Asya’daki ortaklarımız ile ilişkilerimizi geliştireceğiz”. Dünyanın 6. büyük ekonomisi olarak bu birlikteğe olan ciddiyetimizi göstereceğiz ve Çin ile Güney Kore’ye doğal gaz tedarik edeceğiz vaadinde bulundu.

Japon Başbakanı Shinzo Abe; “uluslararası formları gözlemleyerek Dünyada istikrar ve güvenliği sağlamaya katkıda bulunan bir ülke olmaya can atıyoruz” vurgulamasını yaptı.

APEC’in Bali’deki gündemi bu yıl “Connectivity” bağlantı idi. Bölgesel işbirliğinde doğal olarak önemli bir konu olan bağlantının uygulanması “malların dolaşımı, insanların dolaşımı ve hizmet sağlanması” uygulanmalarını gerektiriyor. Bağlantı doğası gereği karmaşık bir yapı ancak uygulanabilirse yüksek faydalar sağlayacağına inanılıyor.

Bazı gazetecilerin Zirve’yi izlemesine engel konuldu
APEC düzenleme komitesi Hong Kong’dan gelen 9 gazeteciyi Zirveyi izlemekten men etti.
Gazeteciler bir toplantı sonrasında Filipin Cumhurbaşkanına 3 yıl önce Manila’da öldürülen Hong Kong’lu turistlerin öldürülmeleri ile ilgili sorular sormuşlar ve kendisini olaydan ötürü neden özür dilemediğine dair sorgulamaya yeltenmişlerdi. Komite sorulara cevap vermeyen Cumhurbaşkanını; utandırdıkları ve küçük düşürdükleri sebebiyle gazetecilere engel koyduklarını açıkladı.

Bali’nin keyfini Liderlerin eşleri çıkardı
“Her başarılı erkeğinin arkasında güçlü bir kadın vardır” sözünde ifade edildiği gibi zirvede lider eşleri de birbirleriyle sıcak ve yakın ilişkiler kurmalarıyla dikkatleri çektiler.
Bayan Ani Yudhoyono “eşler programı” kapsamında misafirverperliğini gösterdi ve Bali’yi hanımlara gezdirdi. Kültür ve gelenekleri tanıtan tur kapsamında geleneksel kıyafetleri denediler, müzik gösterisi izlediler, alışveriş yaptılar ve Bali Safariyi gezdiler.

Bali’deki küçük oteller dertli
Zirve nedeni ile Bali turist ziyaretine kapatıldı. Büyük oteller ve toplantı merkezleri bu işten epey kazançlı çıkarken küçük işletmeler varolan rezarvasyonlarını iptal etmek zorunda kaldıkları için üzgündüler. Neyseki Bali’de tam turizm sezonu başlamamıştı henüz. Sonuçta ülke tanıtımı olarak bakıldığında yine kazançlı çıkan Endonezya oldu.

Bir çok ticari uçuş iptal edildi
673 uçuş ve uçuş kapsamındaki bir çok yolcunun yolculuğu havalanı yetersizliği nedeni ile iptal edildi.Zirve sonrasında Bali’de turist sayısında artış olması ve adanın eski haline dönmesi bekleniyor.

1554850cookie-checkBali’deki APEC Zirvesi’nden notlar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.