Balkan Ateşi Londra’ya geliyor…

Londra Balkan ateşi 16-30 Haziran arasında  gerçekleşecek ve Bosna, Hırvatistan, Sırbistan, ve Makedonya’dan guruplar sahneye çıkacak..


Kazum’dan Sebastian Merrick konserle ilgili  olarak şu bilgileri verdi:


“Şu sıralar Balkan müziği Londra’da çok popüler. Mart’ta BBC’nin iki Dünya müzik ödülü  Balkan müziğine layık görüldü. Bunlardan biri Balkan Roma [Çingene] müziği ile dans ritmlerini sentezleyen Alman Shantel’e verildi. O şu anda Istanbul’da Babylon Club’da düzenli aralıklarla boy gösterip Türkiye’de şöhret olma yolunda ilerlemekte. Ancak ne yazık ki Türk müziği bu yönde uluslararası alanda tanınmamakta.”


Merrick, Balkan müziği ile ilgili olarak şu yorumu yaptı:


“Osmanlı İmparatorluğu Balkan müziği üzerinde derin etkiler yaptı. Örneğin Balkanların ünlü nefesli saz gurupları asıl olarak Mehter takımından kaynaklandı ve Sevda  müziği de saz ile çalınmakta idi. Böylelikle Türkler bu müziği gönüllerine çok yakın bulmaktadır. Londra’daki Türkler özellikle Roma müziğinden büyük zevk alacaklardır: Makedonya Üsküp’ten Çerkezi nefesliler gurubu (23 ve 24 Haziran) ve Belgrad’dan Sırp Kal gurubu (25 Haziran). Türklerin de bu heyecan dolu festivale  katılarak mutlu anlar geçirmelerini dileriz.”


“TÜRKİYE DESTEKLEMELİ”


Merrick kültürel çalışmalarına Türkiye’nin destek olmamasından da şöyle yakındı:


“Avusturya ve İngiltere hükümetleri yurtdışında az miktarda dahi olsa harcama yapıp sanatı desteklemenin politik ve ekonomik olarak yararlı olduğunu bilmektedirler. Ne yazık ki Türk hükümeti bunu anlamış değil. Türk müzik ve sanatını dışarı götürecek ve tanıtacak projelere fon ayırabilecek resmi bir bünyeye sahip değildir. Bu sebeple İngilizler Türk müziğini tanımamakta ve biz de Türk sanatcılarla çalışamıyacak bir noktaya vardık. Bunun üzücü bir durum olduğuna inanıyoruz ve gelecekte Türkiye’nin yetenekli ve yaratıcı vatandaşlarının çalışmalarını uluslararası platformlarda paylaşabilmeleri için destek vermek yolunda girişimde bulunacağı ümidindeyiz.” 


Balkan Ateşi hakkındaki bilgileri www.kazum.co.uk ‘tan ya da 07966 452557’den edinebilirsiniz. Sebastian Merrick ile haberleşmek için adres: [email protected]

791840cookie-checkBalkan Ateşi Londra’ya geliyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.