Balyoz da hak ihlali kararı

Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu, 250 balyoz sanığının geçen sene yaptığı başvuru üzerine başladığı değerlendirmeyi dün tamamladı.

Hürriyet’in haberine göre grup, davada, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin keyfi tutuklama, âdil yargılama ve savunma hakkına dair üç kritik maddesi ile Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nin yine keyfi tutuklama ve âdil yargılamaya ilişkin iki maddesine uyulmadığına karar verdi.

16 sayfalık kararda, Türkiye’den sanıkların durumlarının telafi edilmesi istendi ve tazminat hakkı doğduğu açıkladı.

Geçen hafta Yargıtay’da temyiz duruşmaları başlayan ve aralarında emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral İbrahim Fırtına gibi eski kuvvet komutanlarının da bulunduğu, birçoğu hükümeti devirmeye teşebbüs etmekten müebbet hapis cezasına çarptırılan 361 sanıklı dava için Birleşmiş Milletler’e başvuruyu, sanık yakınlarının kurduğu “Vardiya Bizde” platformu geçen sene yapmıştı.

Balyoz’daki 250 sanığın yakınları adına açılan dosyayı ise Burmalı Aung San Suu Kyi ve halen Çin’de hapiste tutulan insan hakları savunucusu ve edebiyatçı Liu Xiaobo’nun da avukatı olan, Washington’ın en bilinen uluslararası insan hakları savunucularından Jared Genser hazırlamıştı.

1390120cookie-checkBalyoz da hak ihlali kararı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.