‘Başmüzakerecinin istifası kaygı verici’

BBC’ye göre; İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, hem Laricani hem de halefi Said Celili’nin bu hafta İtalya’nın başkenti Roma’da Avrupa Birliği’yle yapılacak görüşmelere katılacağını söyledi.

Hüseyni Laricani’nin Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney’in temsilcisi olarak görüşmelerde yer alacağını bildirdi.

Laricani, cumartesi günü istifa etmiş ve istifası Cumhurbaşkanı Muhammed Ahmedinejad tarafından kabul edilmişti.

Ilımlı bir isim olarak görülen Laricani’nin, nükleer müzakerelerin nasıl yürütüleceği konusunda Ahmedinejad’la görüş ayrılıkları yaşadığı belirtiliyordu. Ahmedinejad’a yakın isimlerden Celili’nin daha sert bir politika izleyebileceği kaydediliyor.

“KAYGI VERİCİ”

The Financial Times, başmüzakerecisi Ali Laricani’nin istifa ettiği haberini kaygı verici bulduğunu yazdı…

Gazeteye göre bu durum Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ve dini lider Ayetullah Ali Hamaney safları arasındaki gerginliğin göstergesi olabilir.

Gazete’nin değerlendirmesi şöyle:

“Laricani’nin istifası, rejimin en tepesindeki iktidar mücadelesinin açığa çıktığı kaygısı yarattı. Laricani geçmişte de bir kaç kez istifaya yeltenmiş, cumhurbaşkanının sert söyleminin nükleer program sorununu çözmek için yürüttüğü çabaları baltaladığından yakınmıştı. Ancak doğrudan dini lider Hamaney’in kendisini bundan vazgeçirdiği belirtiliyordu.”

The Financial Times, Laricani’nin, yerine atanan ve Cumhurbaşkanı’na yakın bir isim olarak görülen Said Celili’ye Avrupa Birliği yetkilileri ile görüşmesinde Hamaney’in ısrarıyla eşlik edecek olmasını da dikkat çekici bulduğunu aktardı.

İran Cumhurbaşkanı’nın ülke siyaseti üzerindeki denetimini sıkılaştırdığını düşünen Guardian’a göre, görevden ayrılma sırası Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki’de olabilir…

FOTOĞRAF: Ilımlı bir isim olarak kabul edilen Laricani’nin (solda) istifasını Cumhurbaşkanı Muhammed Ahmedinejad (sağda) kabul etti.

1160080cookie-check‘Başmüzakerecinin istifası kaygı verici’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.