Bangkok'ta olağanüstü hal ilan edildi

Çatışmalarda bir kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı belirtiliyor. Başbakan Sundarajev, olağanüstü halin çok uzun sürmeyeceğini söyledi.

Düzenlediği basın toplantısında konuşan Sundarajev, "Sorunu bir an önce çözmek için Bangkok'ta olağanüstü hal ilan etmekten başka seçeneğim yoktu." dedi.

Olağanüstü hal komutanlığına General Anupong Paojinda getirildi.

General Paojinda'nın düzeni sağlamak için polise yardımcı olmak üzere asker takviyesi yapmak, beş kişiden fazla kişinin toplanmasını yasaklamak, herhangi bir yerde bulunan kişileri uzaklaştırmak ya da gözaltına almak, "kamu sağlığına zarar verebilecek" haberler üzerine sınırlandırmalar getirmek gibi yetkileri bulunuyor.

Demokrasi için Halkın İttifakı partisini destekleyen gruplar, bir haftadır hükümet binalarını işgal altında tutuyor.

Çatışmalar, hükümet yanlılarının binalara yürümeye çalışmasının ardından çıkmıştı.

Demokrasi için Halkın İttifakı, olağanüstü hal ilanına karşın hükümet binalarını terketmeyeceklerini açıkladı.

Bu arada Güney Kore ve Singapur vatandaşlarına gerekli olmadığı takdirde Tayland'a seyahat etmemeleri tavsiyesinde bulundu.

TALEPLER

Demokrasi için Halkın İttifakı, Taksin Şinavatra'nın devrilmesi için 2006 yılında gösteriler düzenlemiş ve ordu darbeyle Taksin Şinavatra'yı iktidardan uzaklaştırmıştı.

Parti, şu an Tayland'da iktidarda olan Halkın İktidarı Partisi'nin siyasi yasaklı olan ve İngiltere'de yaşayan Taksin Şinavatra'nın güdümünde olduğunu savunuyor. Bu nedenle hükümetin istifasını istiyorlar.

Ayrıca 2007 yılında kabul edilen anayasaya getirilmesi planlanan değişikliklerden de vazgeçilmesini talep ediyorlar. Zira söz konusu değişikliklerin, Şinavatra hakkındaki suçlamaları düşürecek bir yasal zemin hazırlayacağını düşünüyorlar.

Parlamentodaki milletvekillerinin büyük oranda seçilerek değil atanarak göreve gelmesini ve ordunun siyasette bir hakem görevi görmesini de istiyorlar. (BBC)

1177700cookie-checkBangkok'ta olağanüstü hal ilan edildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.