Bangladeş ölüm tugayını İngiltere eğitti

Hızlı Etki Taburu (RAB) adıyla bilinen kuvvetin son yıllarda yüzlerce yargısız infaz gerçekleştirdiği ve kurbanlarına işkence ettiği belirtildi. Belgelere göre RAB, “araştırmacı sorgulama teknikleri” ve “savaş kuralları” konusunda İngiliz hükümetinden eğitim aldı.

ABD ve İngiltere’nin Bangladeş’teki terörle mücadele amaçlarını içeren belgelerde, RAB üyelerine verilen eğitimden de bahsediliyor. Belgelerden birinde, ABD’nin milislere insan hakları dışında kalan bir alanda eğitim vermesinin ABD yasalarıyla uyuşmayacağı, çünkü RAB’ın çok fazla insan hakları ihlalinde bulunduğu bilgisi yer alıyor.

İnsan hakları savunucuları, altı yıl önce oluşturulan RAB’ın binden fazla insanın öldürülmesinden sorumlu olduğunu düşünüyor. Eylül 2009’da, milis kuvvetinin üst düzey liderlerinden biri, adamlarının açtığı “çapraz ateşlerde” 577 kişiyi öldürdüğünü açıkladı. Bu yılın Mart ayında ise yeni bir açıklama yapılarak, 622 kişinin öldürüldüğü belirtildi.

İnsan hakları örgütleri, RAB’ın adam kaçırma ve gasp olayları, çapraz ateş açılarak saldırı düzenlenmesi için büyük miktarlarda rüşvet alındığını ortaya koyan bilgiler sundu. Diğer yandan, belgelerde her ne kadar ülkedeki terörle mücadeleye katkıda bulunma amacı taşısalar da, ABD ve İngilizlerin RAB’ın güç kazanmasına destek verdikleri belirtiliyor. Bunun nedeni ise adaletin çok düşük olduğu ülkede milis kuvvetinin saygı edinmiş olduğunun belirtilmesi.

ABD’nin Dhaka Büyükelçisi James Moriarty, Washington’a gönderdiği kriptolardan birinde, RAB için “günün birinde Bangladeş’in FBI’ı (Federal Araştırma Bürosu) haline gelecek” tabirini kullanıyor.

Diğer bir kriptoda ise Moriarty “İngiliz yetkililerin RAB güçlerini soruşturma teknikleri ve çatışma kuralları gibi alanlarda 18 aydan beri eğittiklerini söylediğini” belirtiyor. RAB’ın eğitim dalından sorumlu ismi Mejbah Uddin, Guardian’a 2009’un yazında göreve geldiğinden beri hiçbir insan hakları eğitiminin söz konusu olmadığını belirtti. Dahası, belgeler, İşçi Partisi’nin görevde olduğu dönemde İngiliz hükümetinin yaklaşık üç yıl RAB milislerine eğitim vermeye başladığını gösteriyor.

835480cookie-checkBangladeş ölüm tugayını İngiltere eğitti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.