Bankaları yeniden açıldı

Yunanistan’da para çekme limitinde esnekliğe gidiliyor. Daha önce günde 60 euro ile sınırlanan nakit miktarı yerine, haftalık 420 euro bir defada çekilebilecek. Ya da örneğin bugün bankaya gidemeyen bir kişi, yarın 120 euro çekebilecek.

Bankalar çek ödemesi yapmayacak, sadece çekle hesaba para yatırmak mümkün olacak. Yeni hesap açılmasında ya da uzun zamandır dokunulmamış hesapların canlandırılmasında da kısıtlamalar olacak.

İngiliz Guardian gazetesi, bugünkü haberinde mevduat sahiplerinin bankalardaki kasalarını boşaltmak için uzun kuyruklar oluşturmalarının beklendiğini bildirdi.

Rob McSweeney imzalı haberde, Yunanistan dışına para gönderilmesine yönelik kısıtlamaların aynen sürdüğü belirtiliyor.

Mevduat sahiplerinin banka kasalarındaki paralarıysa sermaye kısıtlamaları kapsamına girmiyor.

Guardian’a konuşan banka yetkilileri, müşterilerinin kasalarından istedikleri miktarda para çekebileceğini söylüyor.

‘Çok sayıda kişi kasalarının açılmasını isteyecek’

Ülkenin en büyük üçüncü bankası EFG Eurobank’tan bir yetkili, “Çok sayıda kişi bankalardaki kasalarının açılmasını isteyecek” diyor.
Yunanistan’da mali sistemin çökmesinin önlenmesi için bankalar 29 Haziran’da kapatılmış ve bu tarihten önce bankalardan 1 milyar 600 milyon euro para çekildiği günler yaşanmıştı.

Guardian, Yunanistan Bankalar Birliği Başkanı Louka Katseli’nin, halka, yastık altında tuttukları paraları bankalara yatırma çağrısında bulunduğunu belirtiyor.
Haberde, Katseli’nin Yunan Skai televizyonuna yaptığı açıklamasından şu ifadeler yer alıyor:

“Gelin hep beraber ekonomimize yardım edelim. Eğer paralarımızı hiçbir şekilde güvenli olmayan evlerdeki kutularımızdan çıkarır ve bankalara yatırırsak, likiditeyi artırarak ekonomimizi güçlendirmiş oluruz.”

Financial Times gazetesi ise Yunanistan’da banka şubelerinde güvenlik önlemlerinin artırılacağını ve çalışma saatlerinin uzatılacağını yazıyor.

FT, Yunanistan’da, Euro Bölgesi’nden muhtemel çıkış ya da bankacılık sektörünün çökebileceği korkusu nedeniyle Ekim ayından bu yana bankalardan çekilen para miktarının 35 milyar eurodan fazla olduğunu hatırlatıyor.

KDV artışıyla gelen zamlar

AP Ajansı, Yunanistan’da KDV’nin % 13’ten % 23’e yükselmesiyle bazı etler ve zeytinyağı dışındaki bazı yağlarla, kakao, sirke, tuz, odun, gübre, böcek ilaçları gibi çok çeşitli besin ve tüketim maddelerinin fiyatlarının arttığını duyurdu.

KDV artışı, lokanta ve kafelerle, taksileri, dershaneleri, yabancı dil okullarını, bilgisayar okullarını ve cenaze levazımatçılarını da etkileyecek. Kamu ulaşımı fiyatlarının ise gelecek ayın başında artırılması bekleniyor.

AP’ye göre, olumlu bir gelişme, hükümetin gelir vergisi beyannamelerinin doldurulması için konan mühleti bir ay erteleyip 26 Ağustos’a dek uzatması oldu.

1458140cookie-checkBankaları yeniden açıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.