‘Bankayı, ABD çıkarları için kullanacak’

ABD Savunma Bakan Yardımcısı ve Irak Savaşı’nın mimarlarından Paul Wolfowitz’in, Başkan George W. Bush tarafından DB başkanlığına aday gösterilmesine tepkiler sürüyor.

The Independent on Sunday’de Geoffrey Lean imzalı yorumda, Başkan Bush’un Irak serüveninde ortağı İngiltere’nin görüşüne gereksinme duymaksızın  Wolfowitz’i aday göstermesi, “Washington ile Londra arasındaki ilişkinin tek taraflı olduğuna yeni bir kanıt oluşturduğu” öne sürüldü.

Yorumda, İngiltere’nin Afrika Komisyonu’nda, 10 gün önce sunduğu teklifle DB başkanının, ABD tarafından atanması yerine serbest rekabetle saptanmasını önerdiği hatırlatıldı.

Lean, Wolfowitz’in adaylığını şöyle yorumladı:

“Başkan Bush Wolfowitz’i, kalkınmanın ve DB’nin önemine inanmış, eleştirilere kulak vermesini bilen biri olarak tanımlıyor. Belki de ona inanmalıyız. Zira Robert McNamara da, başka bir savaşı yönetirken bu göreve gelmiş ve bankanın gelmiş geçmiş en iyi başkanlarından biri olmuştu.  Ama çok da umutlu olmamak lazım. Çünkü Wolfowitz McNamara ile mukayese kabul etmeyecek ölçüde, DB’nin temeli olan çok taraflılık ilkesine muhalif bir isim. Dolayısıyla bankayı McNamara’nın başkanlıktan ayrılmasıyla, 1980’lerde başlayan dönemine geri döndürmesi daha kuvvetli bir ihtimal. Banka bu dönemden itibaren uyguladığı yapısal uyum programlarıyla, gelişmekte olan ülkelerde eğitim ve sağlık sistemlerini darmadağın etti. Oysa yakında emekliye ayrılacak olan James Wolfensohn’un 10 yıllık başkanlığı süresince, DB büyük bir değişim gösterdi.”

“Eskisi gibi yoksullukla mücadeleye ağırlık verildi, çevreci politikalar desteklendi, bio-çeşitlilik önemsendi ve küresel ısınma ile mücadele tekrar dünya gündemine taşındı” diyen yazar, şöyle devam etti:

“Tüm bunlar Bush’un öfkesini çekti. Şimdi onun adayı Wolfowitz’in başkan olmasıyla, bu politikaların tersine döneceğini tahmin etmek güç değil. Bankanın 20 milyar dolarlık bütçesinin de Amerikan çıkarları doğrultusunda kullanılacağına şüpheniz olmasın.”

1101360cookie-check‘Bankayı, ABD çıkarları için kullanacak’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.