“Barış isteyen cenazeye katılsın”

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan , Fransa’nın başkenti Paris’te öldürülen 3 PKK’lı kadın için Diyarbakır’da düzenlenecek cenaze törenine devlet yetkilileri de dahil, barışı isteyen her kesimin katılması gerektiğini söyledi.

BDP Grubu bugün, Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak başkanlığında, Grup Başkanvekilleri Buldan ve İdris Baluken ile bazı milletvekillerinin katılımıyla toplantı yaptı.

Kışanak toplantıda, PKK yöneticileri Sakine Cansız ile Fidan Doğan ve Leyla Söylemez ‘in öldürüldüğü Fransa’nın başkenti Paris’teki temasları hakkında milletvekillerine bilgi verdi ve son durumu anlattı.

Buldan, toplantının ardından Türkiye’de bir barış sürecine girildiğini belirtti.

Bu barış sürecinde barışı baltalamak, bu süreci sabote etmek isteyen bir çok kesim olacağını kaydeden Buldan, ”Ama barışı isteyen kesimlerin provokasyona asla ve asla izin vermemesi gerekiyor. Bu 3 kadın sonuçta, Türkiye vatandaşı ve bunların Türkiye’de toprağa verilmeleri en doğal hakları. Onların mücadelelerine yakışır bir şekilde cenaze merasimi düzenlemek de bizim görevimiz. Bu konuda herkes üzerine düşen sorumlulukla hareket etmeli. Kesinlikle provokasyona izin verilmemeli. Devlet yetkililerinin de bu konuda çok dikkatli olması gerekiyor” dedi.

Buldan, cenaze töreni ile ilgili olarak yarın İçişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşme gerçekleştirebileceklerini belirterek, ”Devletin de bu konuda üzerine düşen bazı sorumluluklar var. Cenaze töreninde, emniyet güçlerinin bu konuya çok duyarlı yaklaşmaları gerekiyor. Provokatif bir zeminin ortaya çıkmaması için herkesin özenli bir şekilde hareket etmesi gerekiyor” dedi.

PROVOKASYON UYARISI YAPACAĞIZ

”İçişleri Bakanlığı yetkililerine neler diyecekseniz?” sorusu üzerine Buldan, ”Şunu rica edeceğiz. Cenaze töreninde emniyet güçlerinin kesinlikle provokatif açık bir zemin oluşturmaması gerekiyor. Cenaze merasimini uzaktan izlemeleri gerektiğini söyleyeceğiz. Bu tür durumlarda genelde cenaze törenlerinde kitle ile polis karşı karşıya geldiği zaman çatışma zemini olabiliyor. Dolayısıyla polisin uzaktan bu süreci takip etmesi, provokasyonu da ortadan kaldıracaktır. Bu konuda herkesin sorumlu bir şekilde davranması gerekiyor. Kaygılarımızı İçişleri Bakanlığı Müsteşarı ve AK Parti Grup Başkanvekilleri ile paylaşacağız. Biz de bu konuda sorumluyuz, onlar da sorumlu” diye konuştu.

Buldan, ”Bu aşamada BDP ne yapmalı?” sorusuna, ”Provokasyonun yaşanmaması için bizim de sorumlu davranmamız gerekiyor. Biz de kendi kitlemizi provokasyona gelmemeleri konusunda uyaracağız, herkesin bu cenaze merasimine saygılı bir şekilde davranması gerektiğinin altını çizeceğiz. En azından bu süreci sekteye uğratmamak adına, bu çizilen senaryoları boşa çıkarmak adına, görkemli bir cenaze töreni ile süreci devam ettirmek lazım” yanıtını verdi.

BARIŞI İSTEMEYENLERİN İŞİ

Provokasyona izin vermeyeceklerini anlatan Buldan, şöyle konuştu:

”Zaten barışı istemeyen kesimin bir girişimidir ki tam barış sürecinde 3 tane kadın Paris’in göbeğinde katledildi. Bu şunu gösteriyor ki bu süreci sabote etmek isteyen bir kesim var, barıştan yana olmayan bir kesim var, akan kardeş kanının devam etmesinden yana olan bir kesim var. Bizim yapacağımız tek şey, bu sürecin devam etmesi için cenaze töreninde provokatif zeminin ortadan kaldırılması, bu olaylara izin verilmemesi, sağduyulu bir şekilde cenazelere yaklaşılması ve barışı isteyen her kesimin de cenaze törenine katılmasıdır.”

Pervin Buldan, ”Yani devlet yetkilileri de mi katılsın cenaze törenine?” sorusuna, ”Aynen, çağrımız herkese” cevabını verdi. Buldan, bu süreçte herkesin sorumlu bir şekilde davranması ve kesinlikle bu süreci sabote etmek isteyenlere cenaze töreninde mesaj verilmesi gerektiğini söyledi.

”Fransız güvenlik güçleri bu olayın failleri hakkında bir bilgi verdi mi?” sorusu üzerine ise Buldan, ”Netleşen hiç bir şey yok. Yazılan, çizilen her şey sadece duyumdur, oradan resmi makamlar tarafından yapılan herhangi bir açıklama yok” dedi.

1546190cookie-check“Barış isteyen cenazeye katılsın”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.