Barış suyu Maraş’a da gelmeli

7 Mart’ta, Anadolu’dan Kıbrıs adasına borularla gelecek olan suyun karadaki altyapı çalışmaları ve baraj yapımı bitiyor. Tüm inşaat çalışmaları programa göre gittiği için herhangi bir aksama veya gecikme yok. Karşı yakada, Anadolumuzda yer alan Alaköprü Barajı bu tarihten belli bir müddet sonra su tutmaya başlayacak ve Kıbrıs’a gönderilecek suyu biriktirecek.

Eşzamanlı olarak Geçitköy Barajı da bitmiş olacak ki, şu anda her iki barajın çıkış noktalarına da aktarma ve pompa istasyonları inşa edilmekte.

Denizin içine ve su yüzeyinden 250 m. aşağıya döşenecek boruların imalat, montaj ve bağlantısı da Eylül’de bitecek. Sonra da su dağıtımı başlayacak ve Kıbrıs adasının binlerce yıl çektiği kuraklık sona erecek. Su bereketi beraberinde yağışı da birlikte getirecek, doğanın devinimine, yaşam tarzına ve fizik kurallarına uygun olarak. Toprakta asırların oluşturduğu tuzlanma ve çöllenme de yavaş yavaş yok olacak Anadolu’dan gelecek olan bereketi ile.

Gelen su arıtıldıktan sonra, hem içme suyu olarak hem de tarım amaçlı kullanılacak. Toplamda yaklaşık 13 milyon metreküp su sürekli olarak depolanacak ve içme suyu arıtma tesislerinden KKTC halkına dağıtılacak.

Bir miktar su da arıtılmadan “tarım amaçlı” olarak Güzelyurt ve Mesarya’ya ulaştırılacak. Bu şekilde hem asırlardır tüketilip bayağı aşağılara çekilen yeraltı tatlı su seviyesi yavaş yavaş yükselip deniz suyunu geri itecek, bu da kuru ziraat sulu ziraate dönüşecek.

Gerçekte bu “tarım amaçlı” suyun Mağusa’ya kadar gelmesi lazım. Projede değişiklik yapılması şart. Hatta olmazsa olmaz bir koşul.

Kapalı Maraş’ın Kuzey ve Batı tarafında yer alan ve Kapalı Maraş’ı adeta bir “L” şeklinde saran 4. Bölge’de yıllardır sulu ziraat yapılmakta. Mevcut ekilebilir toprağın 1300 dönümü sebze üretimi için kullanılmakta. Söz konusu 1300 dönüm toprağın 900 dönümünün üzeri seralar ile kaplı. Yani Yaz-Sonbahar-Kış-İlkbahar, yılın 4 mevsimi ve 12 ayı üretim yapılmakta bu topraklar üzerinde.

Üretilen sebze ise KKTC halkının tükettiği yeşilliğin neredeyse yüzde 85’i.
Rakamsal olarak kayıtlı nüfusumuz 280 bin, çalışanlar, öğrenciler ve turistlerle birlikte 450 bine ulaşıyorsa, 4. Bölge’de üretilen sebze neredeyse 400 bin kişiyi doyuruyor demektir.

Bu nedenle de KKTC’nin en önemli sebze üretim yeri olan 4. Bölgeye kadar, bu “Tarım Amaçlı Barış Suyu” ulaştırılmalı.

Suyun gelmesi toprağı mutlu ederken, 4. Bölge halkını da mutlu edip, malına dört elle sarılmasına yol açacak, üretimi de ikiye katlatacak.
Atalarımız “Mal canın yongasıdır” diye boşuna söylememişler.
Yıllardır geçimini topraktan sağlayan ve nüfusları neredeyse 16 bin civarında olan söz konusu üretici vatandaşlarımızın yaşamını değiştirecek suyun gelmesi. Bölgeye refahla birlikte huzuru da beraberinde getirecek Anadolu’muzun “Tarımsal Amaçlı Barış Suyu”.

4. Bölgemizin çalışkan üreticisi, müzakereler sonunda bölgenin iadesini veya da verilmesini değil “Tarımsal Amaçlı Barış Suyu”nun gelmesini istemektedir….

_____________________

* Ata ATUN
e-mail: [email protected]
http://www.twitter.com/ataatun
http://www.ataatun.com
24 Şubat 2014

664350cookie-checkBarış suyu Maraş’a da gelmeli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.