Baradey: İran’a saldırı felaket olur

BM’nin tanıdığı mühlet çarşamba günü doluyor… İran lideri Mahmud Ahmedinecad ise, müzakereleri kendilerinin de istediklerini ancak koşulların önceden belirlenmesini kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Müzakere cephesinde ise bugünden itibaren hareketleniyor. İran’ın nükleer konulardaki başmüzakerecisi Ali Laricani bugün Viyana’da Muhammed el Baradey’le görüşecek.

BM Güvenlik Konseyi’nin İran’a uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurması için tanıdığı süre yarın günü doluyor.

Baradey’in cuma gününe kadar güvenlik konseyine İran’ın nükleer çalışmalarına ilişkin bir rapor sunması gerekiyor.

İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesine bir mülakat veren Baradey, İran’ın altı ay içinde zenginleştirdiği uranyumu kullanılabilir hale getirebileceğini söyledi.

Baradey, İran’ın uyguladığı uranyum zenginleştirme programı sayesinde önemli ölçüde bilgi ve deneyim sahibi olduğunu belirterek, bunub geri dönüşü olmadığı vurguladı ve ”Bilgiye bombalı saldırı düzenleyemezsiniz” dedi.

Baradey, İran’ın altı ay içinde zenginleştirdiği uranyumu kullanım aşamasına gelebileceğini ama bu uranyumun silah yapımında kullanabilmesi için Amerikan ve İngiliz istihbarat örgütlerine göre Tahran’ın nükleer silah için en az 10 yıla ihtiyaç olduğunu aktardı.

İran’da açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad da, ülkesinin uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmaya hazır olduğunu; ama bunun ancak Batı ülkeleri nükleer yakıt üretme çalışmalarına son verdiklerinde mümkün olabileceğini vurguladı. (BBC)

1146570cookie-checkBaradey: İran’a saldırı felaket olur

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.