Barnabas İncilinin peşinde

Hatırlarsanız daha evvel Yüzbaşı Atakan’ın bir başka macerasını taşımıştım satırlarıma. Murat Çavga’nın “Beyaz Ses / Ley Hatları” adlı romanın kahramanıydı Yüzbaşı Atakan. Romanda Amerika’nın Irak’taki gizli operasyonlarına yönelik çok gizli kodları bir şekilde öğrenen jeoloji mühendisi Üzeyir ve bu gizli kodları nasıl bulduğunu anlamaya çalışan Yüzbaşı Atakan’ın hikayesi anlatılıyordu.

Kitapta metafizik ve fizik karşı karşıyaydı… Üstelik metafiziğin askeri operasyonlarda da kullanıldığını görmüş, epey şaşırmıştık…

Murat Çavga bu kitaptan sonra”Yanık” adlı bir başka kitap daha yazdı. O kitabı okumadım. Konusunu, kahramanını bilmiyorum. “Fakat son kitabı “Kayıp Kitap” Yüzbaşı Atakan’ın bir başka macerasını anlatıyor. Kahramanımız bu kez Doğu’daki çatışmalarda yaralanmış, kızağa alınmış bir yüzbaşı emeklisi olarak çıkıyor karşımıza.

Kayıp Kitap’ta okurlar II. Abdülhamit döneminin karmaşık günlerinde bir sırrın peşine düşüyor. Sır, kitap içinde “düğüm 1, düğüm 2” şeklinde bölümlere ayrılarak anlatılmış. Ancak 5. düğümde sırrı çözmek mümkün oluyor. Romanın kurgusu yüzyıl öncesinde geçen öykülerle, günümüzdeki olayların birleştirilmesiyle sağlanmış.

Gelelim kitabın konusuna… Yüzbaşı Atakan askerlik görevinden tanıdığı Talat Albay’ın kendisine sağladığı bir iş olanağıyla İstanbul’a geri dönüp yerleşmiş ve kızak hayatı yaşamaya başlamıştır. Çalıştığı ofiste tek başınadır ve hiçbir şey sorgulamadan hayatını sakin bir şekilde yaşamaktadır. Taa ki Talat Albay tarafından kendisine yardımcı olması için verilmiş Kerem adındaki gizli servis elemanıyla tanışıncaya kadar. Yüzbaşı Atakan sakin bir hayattan sonra, bir anda kendisini II. Abdülhamit zamanında kaybolan ve eğer kaybolmasaydı Vatikan’a teslim edilecek olan bir kitabın peşinde buluyor.

Romana adını veren kayıp kitap, yani Barnabas İncili, sonunda Yüzbaşı Atakan tarafından bulunuyor ve Opus Dei örgütünün önemli elemanlarından Alman Gerald Kroffman’a teslim ediliyor. Kroffman da, yıllardır peşinde oldukları bu kitabı yakıyor ve sır ortadan kalkıyor.

Kayıp Kitap, ilginç bir konuya değiniyor ama, birçok anlamda çok eksik kalmış. “Beyaz Ses / Ley Hatları”ndaki sürükleyici tempo bu kitapta yok. Kopuk ve yüzeysel bir anlatım var. Detaylardan kaçılmış. Konu hakkında bilgi sahibi olanları tatmin etmez ama, Barnabas İncili ve Opus Dei hakkında bilgi sahibi olmayanlar için ilginç bir roman olduğunu söyleyebilirim.

Barnabas incili enteresan bir konu. İsa’nın havarilerinden biri olduğu söylenen ve “Barnabas” olarak tanınan Joseph’in (Yusuf) yazdığı bu İncil bugün kabul edilmiş dört incilin söylediklerinden farklı şeyler söylediği için Hıristiyan dünyasının yok saydığı bir kitap olarak kabul ediliyor.

Barnabas İncili 325 yılında yapılan İznik Konsülü’ne kadar kabul gören bir İncil’di. İznik Konsülü’nden sonra yasaklanan yüzlerce kitabın arasında yer aldı. Sadece yasaklanması değil, yok edilmesi de kararlaştırıldı. Tabii hiçbir zaman yok edilemedi. Bunun üzerine Hıristiyan literatüründe Barnabas İncili’nin sahte ve uydurma olduğuyla ilgili iddialar yer aldı. Hatta bu İncili bir Müslüman’ın yazdığı bile iddia edildi.

Bu iddianın altında yatan nedenler arasında, Barnabas İncilinde teslis inancının ret edilişi yatıyor elbette. Barnabas İncili İsa’nın ilahlığını kabul etmemiş ve İsa peygamberden sonra gelecek olan Mesih’in Hz. Muhammed olduğunu söylemiştir. Halbuki Matta, Markos, Luka ve Yuhanna tarafından kaleme alınan ve bugün Hıristiyanlar tarafından kabul edilmiş olan dört İncil bunları kabul etmemektedir.

Bugün 2000 sene önceki haliyle günümüze gelen bir İncil’den söz edemeyiz. Çünkü yok. Hz. İsa’nın dili Aramice’ydi. Doğal olarak ona gelen kitap da Aramice’ydi. Bugün dünya üzerinde Aramice’yi kullanan çok az insan var. Suriye’deki birkaç köy dışında dünyanın başka bir yerinde Aramice konuşulduğunu duymadım. Aramice yok olan bir dil. Bu yüzden orijinal hali Aramice olan İncil, birçok dile tercüme edilmiştir. Bugün bilinen en eski İncillerin Yunanca olduğu söyleniyor. Dünya üzerinde ise en çok İtalyanca İncil bulunuyor.

Barnabas İncilinin İbrani alfabesiyle Aramice yazılmış bir İncil olduğu söyleniyor. Hatta bu İncilin bir nüshasının da 1983 yılında Hakkari’de bulunduğu hakkında haberler çıktı Türk basınında. Bu konu hakkında yazılmış kitaplar bile var. Örneğin Aydoğan Vatandaş’ın “Apokrifal” adlı kitabı bu konuyu işliyor.

Barnabas İncili karışık bir konu. Murat Çavga, kahramanına bu İncili aratırken II. Abdülhamit’i, bugünkü Türk askerini, yabancı gizli örgütleri işin içine karıştırıyor.

Aydoğan Vatandaş ise kitabına Veli Küçük’ten, Abdullah Çatlı’ya kadar kimleri sokmuyor ki… Örneğin İsrail eski Cumhurbaşkanı’nın torunu Viktoriya Rabin bu incilin peşindeyken öldürülüyor.

Barnabas İncili’nin peşinde bu kadar kişi varken Opus Dei adlı örgütün olmaması beklenemezdi zaten. Murat Çavga da Barnabas İncilinin peşine Katoliklerin gizli örgütü Opus Dei elemanlarını düşürüyor.

Opus Dei Hıristiyanların en güçlü örgütlerinden biri. Adı Latince ve “Tanrının işi” anlamına geliyor. 1928’de İspanya’da Jose Maria Escriva adlı bir papaz tarafından kurulmuş. Opus Dei, Katolikliğe sadakat derecesinde bağlı olanları bir araya getirmeyi amaçlayan bir örgüt. Üyelerini meslek sahibi olanlardan seçmeye özen gösteriyor ve her ülkede bir sorumlusu bulunuyor.

Opus Dei, Dan Brown’un “Da Vinci Şifresi” adlı kitabıyla tanınan bir örgüt. Dan Brown, bu kitabıyla Katolikleri epeyce kızdırmıştı. Hıristiyanlığın dayandığı temelleri alt üst etmişti bu kitap.

Opus Dei, Dan Brown’dan sonra şimdi de Murat Çavga’nın “Kayıp Kitap”ında yer alıyor. Barnabas İnciliyle Opus Dei’in yollarının kesişmesi son derece etkileyici bir konu.

Murat Çavga meraklı bir yazar. Özellikle tarihe çok meraklı biri. Romanlarında ilginç konuları işlemeye çalışıyor. Bu ilk romanından beri böyle. İlk romanı “Peymani Tılsım” da Abdülhamid dönemine götürüyordu okurlarını. Son romanı Kayıp Kitap’ta da Abdülhamit dönemine gidiyoruz. Abdülhamit dönemi belli ki Murat Çavga’nın ilgisini çekiyor.

Tarihe ve tarihten günümüze yansıyan olaylara meraklıysanız Kayıp Kitap tam size göre…

670020cookie-checkBarnabas İncilinin peşinde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.