Barrosa: Türkiye mi, İran mı?

AB Teknoloji ve Geliştirme Merkezi’nin kuruluş çalışmaları nedeniyle Budapeşte’ye resmi bir ziyaret yapan AB Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso, üniversite öğrencilerinin sorularını yanıtladı.

Barroso bir soru üzerine Türkiye’nin AB’ye katılımıyla ilgili çok önemli açıklamalar yaptı.

"Avrupa’nın enerji ve güvenlik politikası tehlikede. Rus Gasprom Balkanlarda, Sırbistan’da ve hem de Kuzey Afrika’da yayılıyor. Yani Avrupa için enerjide kurtuluş sadece Türkiye istikametinde yaratabilecek alternatif nakliyat hatlarına bağlı gibi görünüyor. Acaba Türkiye’nin AB’ye katılımında bu gelişmeler de rol oynar mı?" sorusunu AB Komisyon Başkanı şöyle yanıtladı:

"Şimdi, bizim Türkiye’yle üyelik için görüşmelere başlanması kararı bütün Avrupa hükümetlerinin ortak kararıydı.

Elbette bu konuda bazen tereddütler gündeme gelse de, lütfen unutmayın ki, bu karar komisyonun değil, Avrupa hükümetlerinin ortak kararıydı. Avrupa ülkeleri hükümetleri Türkiye’yle üyelik için görüşmelere başlanmasına birlikte karar verdiler. Ve bu karar alındığında, son enerji krizi henüz patlamamıştı. Kanımca Türkiye her açıdan son derece önemli bir ülke.

Sadece enerji nakil hatları açısından değil. Aynı zamanda son derece önemli ekonomisi açısından da belirleyici bir ülke.

Genç nüfusuyla, büyüyen ekonomisiyle önemli. Eğer bir Müslüman ülke olarak, demokrasiyle idare edilebileceğini kanıtlarsa ki samimi olmak gerekirse, bu tür ülkelerin dünyada ender olduğunu hatırlayalım. Yani bunu kanıtlayabilirlerse, ki bu çok da kolay bir iş değil.

Yani Müslüman bir ülke, çoğunluğun Müslüman olduğu bir ülke, bizim, Avrupa’da saygı duyduğumuz değerleri; hukuk devletini, insan haklarını, kadın haklarını uygulasın. Bu olabilirse, çok önemli bir iş başarılmış olur.

Ama başka şeyler de var: askeri ve sivil iktidarın birbirinden ayrılması, sendikaların hakları, söz ve düşünce özgürlüğünün tam manasıyla uygulanması, yani modern bir demokraside olması gereken her şey.

Eğer bunlara ulaşabilirsek, bu Türkiye için son derece önemli bir gelişme olacaktır ve Avrupa için de hayırlı olacaktır.

Çünkü bu durum Avrupa’nın bu köşesine istikrar getirecektir. Söyleyin, hangisini tercih etmemiz lazım: Türkiye modelini mi? Iran modelini mi? İşte Avrupa için sorun budur! Yani bence Türkiye’yle görüşmelerin sürdürülmesi ve de Türkiye’de modern bir demokrasi için mücadele veren tarafların desteklenmesi bu nedenle çok önemlidir. Karar elbette tüm bunların ardından verilecektir.

Türkiye’nin üyeliğe hazır olup olmadığını ve de Avrupa’nın bu kadar önemli bir ülkeyi kabul edip edemeyeceğini önce görmemiz lazım."

_________________

* ORIENT EXPRESS www.turkinfo.hu

1178530cookie-checkBarrosa: Türkiye mi, İran mı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.