Barroso’dan Yunanistan’ı kurtarma çağrısı

AB Komisyonu Başkanı Barroso, haftalardır AB’de somut kurtarma paketi bekleyen Yunanistan’a destek için yaptığı yazılı açıklamada, Euro kullanan ülkelerin Yunanistan’a koordinasyon içinde yardım edebilmeleri için yeni bir enstrüman önermeye hazır olduklarını belirterek, bunun ortaya konulmasının hemen kullanılacağı anlamına gelmediğini kaydetti.

“Mevcut durumun daha fazla sürdürülemeyeceği” uyarısında bulunan Barroso, Almanya’nın sıcak baktığı Yunanistan’ın Uluslararası Para Fonu’na (IMF) başvurması seçeneğine karşı çıktı.

Barroso, IMF seçeneği konusunda spekülasyon yapmak istemediğini belirterek, ”Önemli olan, bir Euro Bölgesi enstrümanı üzerinde uzlaşabilmek. AB liderlerini en kısa sürede (önerimiz üzerinde) uzlaşmaya davet ediyorum” dedi.

AB devlet ve hükümet başkanlarının Şubat ayındaki zirvesinde, Euro Bölgesi’nde istikrarın sağlanması için üye ülkelerin gerekirse koordinasyon içinde hızla müdahalede bulunacakları taahhüt edilmesine rağmen başta Almanya’nın itirazı nedeniyle somut bir kurtarma paketinin ortaya konamaması, piyasalarda tedirginlik yaratmıştı.

AB desteği olmadan yüksek faiz sarmalından kurtulması mümkün gözükmeyen Yunanistan, en geç 25-26 Mart’taki AB zirvesinde somut kurtarma paketi için haftalardır lobi yapıyor.

Almanya, Finlandiya, Hollanda ve İtalya, Yunanistan’ın Uluslararası Para Fonu’na başvurması seçeneğine yakın dururken, Fransa, İspanya ve Portekiz, Avro Bölgesi’nin güvenilirliğine zarar vereceği gerekçesiyle buna karşı çıkıyor.

2 ay içinde 20 milyar Euro borçlanmak zorunda olan Yunanistan, 10 yıllık tahvillerde Euro Bölgesi’nde en ucuz borçlanan Almanya’ya göre yaklaşık yüzde 3 daha fazla faiz ödüyor. Ekonomistler, Yunanistan’ın faiz oranını kısa sürede Euro Bölgesi ortalamalarına çekememesi halinde ülkenin içinde bulunduğu borç sarmalının hızla kontrolden çıkacağı konusunda birleşiyor.

AB istikrar kurallarına göre Euro Bölgesi’ne dahil ülkelerin kamu borçlarının gayri safi yurtiçi hasılalarının yüzde 60’ını geçmemesi ve bütçe açıklarının yine gayri safi yurtiçi hasılalarının yüzde 3’ünü aşmaması gerekirken Yunanistan’ın bu yıl yüzde 120’ye ulaşması beklenen borçluluk oranı AB limitini 2’ye ve geçen yıl yüzde 12,7’ye ulaşan bütçe açığı 4’e katlıyor.

1237660cookie-checkBarroso’dan Yunanistan’ı kurtarma çağrısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.