Bartholomeos’dan Londra konferansı

Konferansın sunuş konuşmasını yapan Helenik Gözlemevi ve Avrupa Enstitüsü Başkanı Profesör Kevin Featherstone, Patrik Bartholomeos’u, “dünya çapında 300 milyon dolayında Ortodoks Hıristiyan’ın ruhani lideri olarak, İstanbul Başpiskoposu ve Ekümenik Patrik” sıfatlarıyla tanıttı.


London School Of Economics’de kalabalık bir izleyici grubunun ve çok sayıda din adamının da yer aldığı konferansın açılışını yapan Profesör Kevin Featherstone, önce Hıristiyanlık içinde Ortodoks kilisesinin tarihini ve konumunu anlattı.


Aynı zamanda London School of Economics’te geçtiğimiz günlerde açılan Türkiye Çalışmaları Kürsüsü’nün de başkanı olan Profesör Featherstone, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olmasını kuvvetle destekleyen bir kişi olarak, Fener Rum Patrikhanesi’yle bağlantılı duyarlılıkların ve kısıtlamaların kısa bir süre içinde giderilmesini umduğunu söyledi.


Featherstone, Türkiye ile Avrupa’nın kimliklerinin ve tarihten gelen miraslarının birbiriyle örtüştüğünü vurguladı.


Fener Rum Patriği Bartholomeos da, konuşma konusunun çok büyük önem taşıdığını söyledi ve Batı Avrupa’nın tümünde, Ekümenik yönetimin ruhani himayesi altında bulunan Ortodoksların hızla sayısının arttığını kaydetti ve doğal olarak, “Avrupa’da din hâlâ bir role sahip mi? Ortodokslar olarak Avrupa’da oynayacağımız rol nedir?” sorularına yanıt aradıklarını belirtti.


Avrupa’nın geçirdiği değişimlere değinen Patrik Bartholomeos, bunların başlıcalarının çok kültürlülük ve sekülerleşme olduğunu söyledi. Avrupa ülkelerini birbirinden ayıran ulusal sınırların daha az keskin ve daha az belirgin hale geldiğini kaydeden Fener Rum Patriği bunun da, siyasi, ekonomik ve toplumsal düzeylerde gözlendiğini söyledi.


Çok kültürlülük akımının bir yönünün giderek artan göçler olduğunu söyleyen Patrik Bartholomeos, “Örneğin Avrupa’da bugün 15 ile 20 milyon arasında Müslüman var. İngiltere’de Müslümanlar, nüfusun yüzde 2,7’sini oluşturuyor” dedi.


Patrik Bartholomeos, Almanya ve Fransa gibi diğer ülkelerdeyse bu oranın daha yüksek olduğuna işaret etti.


Bu durumun bir tehdit olarak değil, bir fırsat ve karşılıklı zenginleşme olarak görülmesi gerektiğini kaydeden Fener Patriği Bartholomeos, göçler sonucu, Avrupalıların, daha önce hiç olmadığı şekilde bir diğerine ait olduklarını, ihtiyaç duyduklarını anlamaya başladıklarını belirtti.


Günümüzde çok kültürlülüğün en çarpıcı ifadesinin Avrupa Birliği’nin ortaya çıkması olduğunu söyleyen Patrik Bartholomeos, sözlerini “Türkiye vatandaşı olarak, Türkiye’nin zamanı geldiğinde, üyelik için gereken koşullar yerine getirildiğinde, Avrupa Birliği’nin tam üyesi olacağı umudumuzu dile getirmek istiyorum” diye sürdürdü ve bu koşullar arasında özellikle azınlıkların dini ve diğer haklarının tanınmasını saydı.


Türkiye’nin Avrupa Birliğine alınmasının, İslam dünyasıyla Batı arasında bir yakınlaşma sağlanmasına gerçekten katkıda bulunacağına inandıklarını kaydeden Fener Rum Patriği, konuşmasının daha sonraki bölümlerinde Batı dünyasında artan sekülerleşme eğilimlerine ve Hıristiyanlar arasında kiliseye gidenlerin azalmasına değindi, Avrupa Birliği ülkelerinde din ve devlet organları arasındaki ilişkileri irdeledi.   (Ayça Abakan / BBC Türkçe Servisi)

785030cookie-checkBartholomeos’dan Londra konferansı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.