Barzani: İşgal hata değildi

Barzani, merkezi Londra’da bulunan ve Arap ülkelerinde yayımlanan El Hayat gazetesine Irak savaşının 4 yılını ve bugün gelinen durumu değerlendirdi.

“Irak savaşının bir hata olup olmadığı” sorusunu yanıtlayan Barzani, savaşın başlamasının hata olmadığını, hangi ülkede olursa olsun bir diktatörlük rejiminin devrilmesinin “iyi bir şey” olduğunu ifade etti.

Irak’ta hatalar zincirinin BM Güvenlik Konseyinin 1483 sayılı kararının alınmasıyla başladığını, bu kararın Irak’taki güçleri “işgal güçleri” haline getirdiğini kaydeden Barzani, işgalden sonra geçici Irak yönetiminin başına Amerikalı Paul Bremer’in getirilmesinin de Iraklıların yeni yönetim oluşturması fırsatını engellediğini belirtti.

Barzani, Irak yönetimi ülkedeki durumu tamamen kontrol altında tutabilecek konuma gelmeden Amerikan güçlerinin ülkeden çekilmesinin, “kelimenin tam anlamıyla” şiddetli bir iç savaşa ve büyük bir krize yol açabileceğini söyledi. Barzani, Sünnilerle Şiiler arasında çıkabilecek bir iç savaşa ise kendilerinin taraf olmayacağını ifade etti.

SADDAM’IN İDAMI

Mesut Barzani, devrik Irak lideri Saddam Hüseyin’in idam edildiği an “neler hissettiğinin” sorulması üzerine, “Bu sürpriz değildi. Benim için Saddam, saklandığı yerden direniş göstermeden çıkarken ölüydü” ifadesini kullandı.

Saddam’ın idam edilmesine karşı olmadığını kaydeden Barzani, “Ama keşke Müslümanların değerleri dikkate alınsaydı ve Saddam bayramda idam edilmeseydi” dedi.

Barzani, bir başka soruyu yanıtlarken, “devlet kurma hayalinin Kürtlerin meşru hakkı olduğunu ve bunun bir gün gerçekleşeceğini” iddia etti.

PKK VARLIĞI

Komşu ülkelerle ilgili konulara değinirken, “Kerkük’ün bir Irak kenti olduğunu ve Türkiye’nin Kerkük’le ilgisi bulunmadığını” söyleyen Barzani, “Türkiye’nin Kerkük’e müdahalesine izin vermeyeceklerini ve böyle bir durumun gerilimi artıracağını” ifade etti.

Barzani, PKK’nın Irak’ta mevcudiyeti olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine, “Belki sınır şeridinde karargahları vardır, ancak oralar dağlık bölgelerdir” yanıtını verdi.

IKDP lideri, bir başka soru üzerine de Irak’ın kuzeyinde El Kaide’nin az sayıda unsurları bulunduğunu, ancak bunların bölgede kalamadığını söyledi.

İran’ın, Irak’ın kuzeyine herhangi bir müdahalesi olmadığını belirten Barzani, “eğer böyle bir müdahale varsa da bunun, kendilerinin dışındaki bölgelerde olabileceğini” ifade etti.

Barzani, bir soru üzerine, “İsrail ile ilişkileri suç saymadığını, ancak kendisinin Irak anayasasına ters düşmeyeceğini” söyledi.

1148360cookie-checkBarzani: İşgal hata değildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.