Barzani: Operasyon olursa karşılık veririz

Bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani’nin bürosundan yapılan yazılı açıklamada, “herhangi bir sebeple bölgeye saldırı durumunda demokratik deneyimi, halkın onurunu ve toprak bütünlüğünü savunma konusunda kesin kararlı oldukları” belirtildi.

“PKK ARTIK DÜNYANIN DEĞİŞTİĞİNİ ANLASIN”

Öte yandan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, PKK’nın ”artık dünyanın değiştiğini ve Che Guevara döneminin bittiğini” anlaması gerektiğini söyledi.

Fransız Le Figaro gazetesinin sorularını yanıtlayan Talabani, Irak’ın kuzeyindeki faaliyetlerine son vermesi çağrısında bulundu.

”PKK artık dünyanın değiştiğini ve Che Guevara döneminin bittiğini anlasın. Ben PKK’ya gidin Türk parlamentosundaki demokratik tartışmaya katılın diyorum” diyen Talabani, Türkiye’nin sınır ötesi harekattan önce bu konuya siyasi çözüm bulunması yolunu bekleyeceğine inandığını belirtti.

Talabani, ABD, Türkiye ve Irak arasındaki üçlü komitenin sınır güvenliği sorununun çözümü için devreye girmesini ya da Türkiye’nin Irak’ın kuzeyindeki bölgesel hükümetle bu sorunu çözme yoluna gitmesini tercih ettiğini söyledi.

Türkiye’nin sürekli kendilerini PKK’ya yardım etmekle suçladığını kaydeden Talabani, bunun doğru olmadığını, aksine Irak’ın kuzeyinde Türk ordusuna dört adet üs sağlayarak Türkiye’ye yardımcı olduklarını iddia etti.

Talabani, ”Olası bir müdahaleye tepkiniz ne olacak?” sorusu üzerine, ”Operasyonun büyüklüğü nasıl olacak, ona bağlı. Eğer Türkiye Zaho veya Dohuk gibi kentleri istila etmeye kalkarsa, Iraklı Kürtler buna karşı koyar, Amerikalılar bizi engelleyemez. Ama Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu seçeneği dışladığını sanıyorum. Eğer Türkler sınırdaki dağlarda operasyon yaparsa, iki taraftan da çok ölen olur ve bu operasyonların da Türkiye’nin yararına olacağına inanmıyorum” diye konuştu.

1159900cookie-checkBarzani: Operasyon olursa karşılık veririz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.