İNGİLTERE… Başkonsolosu uğurlarken

15 Temmuz darbe girişimi sonrası yeryüzünün en sinsi örgütü FETÖ’nün hayatımızın içine nasıl sızdığını ve gizli gündemlerini gerçekleştirmeye ramak kaldığını öğrendik.

Fethullah Gülen’in bir dönem sağ kolu olarak bilinen Yeni Akit yazarı Nurettin Veren CNN TÜRK’teki Türkiye’nin Gündemi’nde FETÖ’nün gerçek yüzünü ve küresel serüvenini anlattı. Lütfen youtube.com’da “nurettin veren cnnturk” yazıp bu söyleşiyi izleyin.

Londra’daki cemaat faaliyetlerine gelirsek… Biz de etten kemiktendik ama FETÖ’yü ve gizli gündeminin farkındaydık. Aslında bizim gibi farkında olup da çıkarları için cemaate maddi destek olan, projelerinde yer alan (hatta kendisini solcu olarak tanımlayan) isimlere karşı, Nurettin Veren’e karşı duyduğum af duygusu ne yazık ki içimde yok.

Bu isimlere cemaatin Londra’da iş dünyasına yönelik yapılanması olan Biznet UK’in ödül sitesi http://www.mostsuccessfulturks.org/ dan ulaşılabileceğini yazmıştık ama site bu hafta yayından kaldırıldı. Basın toplumun hafızası. Ne kadar yayından kalksa da basının haber ve fotoğraf arşivleri tarihe tanıklığı sürdürecek…

Geçen haftalarda cemaatin Londra örgütlülüğünde çoğu para karşılığında dağıttığı başarı ödüllerinin içyüzünü anlatırken şöyle yazmıştım;

“Hükümetle ilişkilerini geliştirmek ve cemaat üyelerini müşteri edinmek isteyen Londra iş dünyası parayla ödül satın aldı, gerçekten ödülü hakeden sanatçılar da bu zehirli pastanın ‘çileği’ oldu. Ödül pazarlığında ‘Aaa bu para çok ayol, valla olmaz’ diyenlerden bazıları da 2011’de Grand Ballroom Hilton Park Lane Hotel’in dev salonundaki yemekli ödül törenine kişi başı 250 sterlinden 12’lik masa ayırttı ve takıp takıştırıp geceye katıldı…” Şimdiye kadar “Sorry!” diyen de çıkmadı.

LONDRA’DAKİ FETÖ’CÜ ATAŞE

Bir diğer konu da Londra’daki temsilciliklerde FETÖ alarmı… Nurettin Veren CNN TÜRK’te, “2007’de Londra’ya giden (dönemin genel kurmay başkanı) Yaşar Büyükanıt’ın yanında sivil kıyafetli olarak yetiştirdiğim öğrencilerden Muhittin adında bir askeri gördüm. Büyükanıt bunu bilmiyorsa zaten yapacak bir şey yok. Bilerek almışsa benim yapacağım bir şey yok. Bunun üzerine kendi internet sayfamı kapattım” diye konuştu. Programa gelen bilgi üzerine bu kişinin Tuğamiral Muhittin Elgin olduğu, o dönemde Londra’da deniz ataşesi olarak görev yaptığı ve şu anda tutuklandığı belirtildi.

Toplum gündeminde bir başka önemli olay da Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar’ın görevinden erken ayrıldığını açıklaması oldu. Yorulmazlar’ın Dışişlerindeki FETÖ operasyonunda görevden çekilen 400 isim arasında olup olmadığı henüz netleşmedi.

Yorulmazlar, duygusal veda mesajında vatandaşlarıyla diyalog köprüleri inşa ettiğini öne sürüyor. Umarım bu diyalog cemaatin çok sevdiği “diyalog” değildir. Ayrıca yazıda bolca sözü edilen hizmet de başka türlü “hizmet” değildir. Bu hassas dönemde kaleme alınan veda yazısındaki iki anahtar kelime dikkatimi çekti doğrusu.

Londra’daki sandık yerinin belirlenmesinde toplumun yoğun olarak yaşadığı Kuzey Londra yerine ısrarla Batı Londra’yı tercih ederek toplumun eleştiri ve tepkisini çeken Yorulmazlar, topu her ne kadar Yüksek Seçim Kurulu’na atsa da en önemli sorumluydu.

Bugünden o günlere bakınca; Yorulmazlar eğer cemaat üyesi çıkarsa, “Londra’daki toplumu hükümetle karşı karşıya getirmek için sandığı bilinçli olarak uzağa kurmuş olmalı” diye düşüneceğim. Yok masumane bir ayrılıksa “Var olan köprüleri de yıktınız” diyerek, ardından yine su dökmeden el sallayacağım…

1992460cookie-checkİNGİLTERE… Başkonsolosu uğurlarken
Önceki haber‘AKP’nin yüzde 60’ı FETÖ’cü’ iddiası
Sonraki haberEskişehir’in emrine uyduğu tek isim kim?
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.