Basın da İskoçların bağımsızlığına karşı

Independent, Britanya’da birliğinin korunması için startın verildiğini yazdı. Gazeteye göre, 2014 yılında yapılması planlanan bağımsızlık referandumunda “Hayır” oyu vermeleri karşılığında İskoçlara daha fazla yetki devri vadeden Cameron’ın konuşması siyasi bir denge yakalamayı hedefleyen, incelikle atılmış doğru bir adım.

Independent, giderek daha fazla küreselleşen, rekabetin arttığı belirsizliklerle dolu bir dünyada birlikte olmanın, tarihsel sınırlara çekilmeye öykünen içe kapanmacı yaklaşımlardan çok daha faydalı olduğunu da savundu.

TİMES: İSKOÇLARI İKNA ETMELİ

Times gazetesi ise David Cameron’ın konuşmasında, İskoçya’nın Britanya’ın parçası olarak kalmasının pratik, ekonomik ve duygusal nedenlerini güçlü bir şekilde sıraladığını yazıyor ve şöyle devam ediyor:

“Cameron’ın önündeki en zorlu görev, İskoçların bağımsızlığa ‘Hayır’ demesinin faydalarını ortaya koyan savları sıralamak değil. İngiltere başbakanı, İskoçya bölgesel hükümetinin Başbakanı Alex Salmond’ın, referandumda hem bağımsızlığın hem de daha fazla yetki devrinin aynı anda oylanması ısrarını bastırmak zorunda.”

GUARDİAN: DİĞER PARTİLER DE DESTEKLEMELİ

Guardian gazetesi ise başyazısında, genel olarak karşısında durduğu Cameron’ın bu kez yapabileceğinin en iyisini yaptığını belirtiyor.

“İskoçya bağımsızlığına karşı başka seslerde yükselmeli” önerisinde bulunan Gazete, Cameron’ın muhafazakâr bir İngiliz başbakan olarak, şimdiye kadar İskoçya’ya gidip, bölgesel hükümetin Başbakanı Alex Salmond ile karşı karşıya gelmekten çekindiğini ancak referandum konusunda İskoçları etkileme niyetiyle bu kez riski göze alarak bölgeyi ziyaret ettiğini ifade ediyor ve ekliyor: “Başbakan bu tür ziyaretleri tekrar tekrar yapmaya devam etmeli.”

Ancak gazeteye göre, Cameron İskoçya’nın bağımsızlığına karşı bir mantık savaşını tek başına kazanamaz. Diğer partiler de ona katılmalı ve İskoçya’nın bağımsızlığına karşı seslerini daha gür çıkarmalılar.

FT: REFERANDUM’DA 2 SORU OLMASIN

Financial Times gazetesi ise, İskoçların bugünün İngiltere’sindeki hayatlarının çoğunda İskoç, bazı anlarında Britanyalı ve kalan bazı anlarında ise Avrupalı kimlikleriyle yaşayabildiklerini, ancak bu zenginliğin, Alex Salmond’ın dar milliyetçiliği altında kaybolacağını savunuyor.

“Referandumda oylanacakları belirlemek” gerekir diye yazan Fakat Financial Times’a göre, “Britanya’nın bütünlüğünü savunmak, bir ya da iki iyi konuşma ile yapılabilecek bir şey değil. İngiltere hükümeti Salmond’ın referandumda bağımsızlık ile birlikte daha fazla yetki devrini de bir seçenek olarak oylanması isteğine karşı çıkmakla doğru bir şey yaptı…” Gazete, böylesi bir referandum seçeneğinin, bağımsızlığa “Hayır” oylarını böleceğine işaret ediyor.

840730cookie-checkBasın da İskoçların bağımsızlığına karşı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.