Basın Özgürlüğü Ödülü Çinli gazeteciye

UNESCO’nun açıklamasında, 40 yaşındaki Çeng’i uluslararası bağımsız jürinin bu ödüle layık gördüğü belirtildi. Çeng, Senegal’in başkenti Dakar’da Dünya Basın Özgürlüğü günü dolayısıyla düzenlenen törene katılmadı. 


Açıklamada, Çin’in Kanton bölgesinde yayımlanan Nanfang Dushi Bao gazetesinin yazı işleri müdürü olan Çeng Yizhong’un, SARS salgını ve Kanton’da karakolda bir kişinin öldürülmesiyle ilgili yayımladığı haberlerle, Nanfang Dushi Bao’yu ülkenin en beğenilen gazetelerinden biri haline getirdiği belirtildi. 


Gazetenin 2 çalışanıyla birlikte 5 ay hapis cezasına çarptırılan Çeng Yizhong, geçen yıl Ağustos ayında serbest bırakılmıştı. UNESCO’nun açıklamasında, aleyhinde kanıt bulunmamasına karşı Çeng’in mesleki faaliyetlerine dönmesinin yasaklandığı kaydedildi. Çeng, böylece 25 bin dolarlık ödülün sahibi oldu. 


The South China Morning Post gazetesi, Çeng’in Çin hükümetinden gelen emir üzerine törene katılmadığını yazdı. 


25 bin dolarlık ödül, Kolombiya’da uyuşturucu patronlarının yaptıklarını ortaya çıkardığı için öldürülen Kolombiyalı gazeteci Guillermo Cano adına, 1997’den beri Dünya Basın Özgürlüğü günü olan 3 Mayıs’ta sahiplerine veriliyor.

678960cookie-checkBasın Özgürlüğü Ödülü Çinli gazeteciye

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.