Basın Özgürlük Günü’ne TCK gölgesi

Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı M. Nuri Kolaylı’nın açıklaması aynen şöyle:


“BM kararıyla her yıl 3 Mayıs’ta kutlanan Dünya Basın Özgürlük Günü, ne yazık ki bu yıl Türkiye’de ‘Türk Ceza kanunu (TCK) yoluyla basın özgürlüğünü kısıtlama çalışmalarının’ yapıldığı bir döneme rastladı.


AB Uyum Yasaları üzerinde yoğun mesai harcandığı böylesi bir dönemde, bugüne kadar atılan tüm olumlu adımların aksine, Türkiye’yi 3. dünya ülkesi konumuna düşürecek üzücü gelişmeler yaşanmaktadır.


1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni TCK ile, düşünce ifadesine, eleştiri hakkına, kısacası basın özgürlüğüne ilişkin düzenlemeler yapılırken, mevcut haklar ve özgürlükler geri alınmaktadır.



TKC’nin yeniden düzenlenmesi kapsamında ortaya konulan çalışma, Türk Basını’nın özgürlüklerini kısıtlama ve hatta tamamen ortadan kaldırma yönündedir.


Özellikle yerel basın, basın tarihinde görülmemiş uygulamalarla, yüksek para cezalarıyla ve cezaevi tehdidiyle karşı karşıya bırakılmak istenmektedir.


İsteğimiz, basına sınırsız özgürlükler getirmek değil; aksine kişilik haklarına, cevap ve düzeltme haklarına saygılı, vatanın bölünmez bütünlüğünü koruyucu bir yasanın çıkmasıdır.


Ancak bugünkü şekliyle yürürlüğe girecek olan yeni TCK, tüm dünyada ‘basınına sansür uygulayan Türkiye’ imajının doğmasına, daha da önemlisi ‘basın özgürlüğünün ortadan kalkmasına’ neden olacaktır.


 Gerçek anlamda basın özgürlüğünden söz edilebilmesi için kaçınılmaz olan ve özellikle basını ilgilendiren 18 madde başta olmak üzere toplam 27 maddeyi kapsayan değişiklik önerimizin dikkate alınması konusundaki isteğimizi, ‘Dünya Basın Özgürlüğü Gününde’ bir defa daha tekrarlıyoruz.


Yerel basının desteklenmesi, TCK, CMK ve Basın Kanunu’nda önerdiğimiz değişikliklerin yapılması en önemli beklentilerimizdir.


 Türk basını için yaşamsal önem taşıyan bu beklentilerimiz karşılanmadığı sürece, Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutlamanın bir anlamının olmadığını düşünüyoruz.”


EN TEHLİKELİ ÜLKE FİLİPİNLER


Öte yandan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Filipinler’in gazetecilik için en tehlikeli ülke olduğunu açıkladı.


CPJ’nin raporunda, 2000 yılından bu yana en çok gazeteci ölümünün Filipinler’de olduğu ve bu ülkeyi Irak, Kolombiya, Bangladeş ve Rusya’nın izlediği bildirildi.


Raporda, gazetecilerin büyük bölümünün, görev başında veya çarpraz ateşte kalarak ölmediğine, işleriyle bağlantılı olarak tuzağa düşürülerek öldürüldüğüne dikkat çekildi.

678920cookie-checkBasın Özgürlük Günü’ne TCK gölgesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.